Mladík totiž před soudem skončil kvůli automobilové honičce s policejní hlídkou a hospodské rvačce. Za přečin pokusu o ublížení na zdraví, výtržnictví a zločin násilí proti úřední osobě si od předsedy soudu Vladimíra Sovy vysloužil trest na šestnáct měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu dva a půl roku. Kromě toho nesmí čtyři roky řídit a policii musí zaplatit necelých sedmnáct stovek za poškozené auto.

Státní zástupce Ivo Novák ještě navrhoval, aby soud rozhodl, že vůz značky BMW, s nímž Knapp ujížděl a zranil policistu, propadne státu. To se však nestalo. Rozsudek ale zatím není pravomocný. Štěpán Knapp s verdiktem nesouhlasil a na místě se odvolal, státní zástupce odvolání ještě zváží.

Štěpán Knapp v dubnu 2014 tloukl pěstmi a kopanci před jednou z hospod na jihlavských Březinkách o tři roky staršího muže, který se snažil Knappa odtrhnout od rvačky s jiným mužem. Poškozený mladík nakonec utrpěl otřes mozku a skončil v nemocnici. Knapp se k činu před soudem přiznal a omluvil se.

Incident s policisty se odehrál o pár týdnů později, a to 17. května v centru Jihlavy. Knapp se snažil ujet hlídce, která si ho všimla poté, co projel smykem křižovatku. Hlídka Knappa zastavila a vyzvala ho, aby předložil doklady a vypnul motor, protože tušili, že by se mohl pokusit ujet. To se také stalo.

Policisté později popsali, jak se vše odehrálo. Mladík podle nich od začátku nespolupracoval. Motor vypnul až po opakovaných výzvách. Trpělivost jim došla, když proti nim vytáhl neznámý lesklý předmět. „Měli jsme obavu, že je to pepřový sprej se světlem nebo nůž," uvedl jeden z policistů. Knapp, ale tvrdil, že se k němu policisté chovali hrubě a ani mu neřekli, proč ho vlastně kontrolují. „Dostal jsem strach, jestli to jsou skuteční policisté, proto jsem ujížděl," tvrdil Knapp u soudu. Když se řidič nečekaně rozjel, museli oba policisté uskočit. Jeden z nich byl při manévru řidiče zraněn na noze. Knapp během ujíždění volal na linku 158. Záznam hovoru je součástí trestního spisu.

Policejní hlídka pokračovala v pronásledování řidiče. Na křižovatce ulic Telečská a Ke Skalce se hlídka snažila cestu přehradit služebním autem. Knapp před zátarasem přibrzdil, ale vzápětí se zase rozjel a policejní auto objel i za cenu lehčího střetu. Při dalším pokusu o zastavení už byli policisté úspěšní. S namířenými zbraněmi vyzvali řidiče, aby z auta vystoupil. Nakonec museli rozbít okénko a řidiče z auta násilím vytáhnout. Při honičce utrpěl lehké zranění jeden policista i Knapp. Ošetřeni museli být v nemocnici. Knapp měl pořezaný obličej, pravděpodobně od střepů z roztříštěného okénka. Kriminalisté nakonec chování Knappa posoudili jako násilí se zbraní vůči úřední osobě. Zbraní byl v tomto případě automobil.

Knapp ale odmítl, že by na policisty úmyslně najížděl, pouze jim chtěl ujet, protože z nich měl údajně strach. Prý se k němu chovali vulgárně a hrubě. Tím, co měl v ruce, nebyla údajně zbraň, ale mobilní telefon, kterým si chtěl policisty při kontrole natočit. Policisté mu prý ale telefon vyrvali z ruky a dobývali se na něj do auta. O policistech řekl, že jsou lháři, a obhájce dokonce označil některé pasáže ve výpovědi policistů za fantasmagorie. Soud ale nakonec uvěřil policistům.

„Soud odmítá, že by šlo o akci dvou zlých policistů vůči nevinnému řidiči. Obžalovaný je naprosto nezodpovědný a nespolehlivý řidič. Mimo jiné o tom svědčí i počet záznamů v jeho evidenční kartě řidiče, v níž má osm záznamů," podotkl soudce Sova. Navíc v den, kdy se incident odehrál, dostal Knapp na dálnici pokutu za překročení maximální povolené rychlosti 130 kilometrů za hodinu. Policejní hlídka mu naměřila 157 kilometrů za hodinu. Pár týdnů poté navíc stejně přišel na osm měsíců o řidičský průkaz.

Knapp během automobilové honičky s policisty nebyl pod vlivem alkoholu ani drog, v autě neměl žádný kontraband, ani v té době nebyl podezřelý z žádného trestného činu. Zájem policie si vysloužil pouze kvůli rychlejšímu projetí zatáčky. Záhadou zůstává, proč se mladík rozhodl kvůli tak banálnímu přestupku najíždět na policisty. Je dost možné, že se bál dalších záznamů v evidenční kartě řidiče a doufal, že se mu podaří v mnohem silnějším autě policistům ujet.

„Tohle navíc musíte mít v povaze," zmínil žalobce Ivo Novák. Štěpán Knapp dosud nebyl trestán, ale v místě bydliště má jeden záznam pro přestupek proti občanskému soužití. Policisté Knappovi jeho BMW zabavili ihned po incidentu. Auto je dodnes v policejním skladu. Vráceno mu bude až v případě pravomocného verdiktu.