Samice byla navíc březí. Zvěř se stala obětí zatím neznámého střelce. „Muflonku našel předseda našeho sdružení v neděli dopoledne. Ležela na hraně lesa v oblasti, kam se už tato zvěř příliš často nevydává,“ popsal Ladislav Anděl, hospodář křižanovských myslivců.

Podle toho, jak zvěř vypadala, bylo odhadnuto, že na místě může být i tři týdny. „Na uhynulé muflonce byl na hřbetu páteře zjištěn vstřel a výstřel po kulové zbrani,“ přiblížila žďárská policejní mluvčí Petra Šmídová.

Hodnota zvěře

Přestože škoda byla původně vyčíslena na 15 tisíc korun, podle Oldřicha Sedláře, jednatele Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou, je hodnota zvěře vyšší. „Muflonka má cenu 22 300 korun, je to stanovené v oficiálních cenících. To, že byla březí, tam není zohledněno. Cena muflončete však činí 22 tisíc,“ uvedl Sedlář.

Ceníky by podle něj měli znát všichni myslivci, aby mohli hned na místě hodnotu upytlačeného kusu stanovit.

Nedávný nález mrtvé zvěře u Kadolce není v této honitbě rozhodně prvním. Uhynulá srna postřelená v oblasti lopatky byla v revíru křižanovských myslivců objevena i na počátku letošního března.

Důvod, proč si pytlák, lovící navíc v době hájení, kořist neodnese, myslivci neznají. „Je možné, že je to někdo, kdo si chce zkusit lov, nebo střílí zvěř jen pro zábavu,“ míní Ladislav Anděl.

Případy pytláctví jsou poměrně hojné i na Velkobítešsku. Řádění nelegálního střelce tam bylo zjištěno letos v lednu i v únoru, kdy policie řešila zastřelení dvou kusů srnčí zvěře. Na přelomu loňského roku zase myslivci u Křoví na Bítešsku objevili vnitřnosti hned devíti srn a srnců.

Případů načerno ulovené zvěře je ale podle myslivců mnohem více. „Ne všichni to totiž hlásí na policii. Bohužel. Přitom je důležité, aby se vědělo, že se takové věci dějí,“ dodal Oldřich Sedlář.

Dopadnout pytláka se ale zdaří málokdy. „Úspěšnost odhalení pachatele je nízká,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Martincová. Jeden z posledních případů pytláctví policisté zveřejnili ve středu. Z nepovoleného lovu je podezřelý přímo myslivec, jenž měl nalíčit u Kotlas nelegální odchytové zařízení na dravé ptáky s živou návnadou. Na pětačtyřicetiletého muže z Mysliveckého sdružení Vatín nastražili fotopast pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Záznam z přístroje pak pomohl policii k jeho identifikaci. Myslivci teď hrozí až dva roky vězení.