V úterý odpoledne ho neznámá žena oslovila v jeho nezajištěném rodinném domku s tím, že je z pojišťovny a jde mu vyplatit částku patnáct set korun. Současně uvedla, že má pouze bankovku vysoké hodnoty a potřebuje peníze rozměnit.

„Senior ji odvedl do kuchyně a vrátil se do pokoje, kde odemkl příruční trezor a vyndal z něj dvě bankovky v hodnotě dvou tisíc korun. Žena mu sdělila, že potřebuje menší bankovky, a tak si půjde rozměnit peníze někam jinam. Poté z domku odešla,“ popsala situaci policejní mluvčí Dana Čírtková.

Důchodce si ale všiml, že z vedlejšího pokoje odchází další žena, která však předtím v místnosti nebyla. Následně zjistil, že se z trezoru ztratilo 63 tisíc korun.

Policistům se podařilo získat pravděpodobný popis obou žen. Jedna z nich měla snědou pleť, byla obézní postavy, vysoká asi 170 centimetrů. Vlasy měla zakryté bílým šátkem, který jí sahal až nad oči. Oblečená byla do bílé dlouhé haleny a černých kalhot a mluvila česky.

Druhá žena byla rovněž snědé pleti, vysoká zhruba 170 centimetrů, štíhlé postavy a měla rezavé vlasy v délce na ramena. Oblečená byla do dlouhých rezavých šatů a mluvila česky. Podezřelé ženy měly z místa odjet v osobním vozidle - zřejmě značky Škoda Octavia Combi, se slovenskou registrační značkou.

„V případě, že by se dvojice pokusila o podobnou trestnou činnost někde jinde, nebo v případě, že by někdo dvojici někde spatřil, mohou lidé kontaktovat linku tísňového volání 158,“ uvedla Dana Čírtková. Případy podvodných jednání páchaných na starších lidech se i přes pravidelnou prevenci v řadách seniorů podle ní stále objevují také na Vysočině.

Budova dnešního muzea, původně radnice, ve 20. letech 20. století. V pravé části je restaurace u Matějků a sklad piva starobrněnského. Další restaurační zařízení, Schwarzerův hostinec a řeznictví, je o dům níže.
Více než sto let starou hospodu v muzeu otevřou v prosinci

Právě na seniory, kteří mají vzhledem ke svému věku horší fyzickou kondici, slabší zrak a jsou příliš důvěřiví a méně obezřetní, se zaměřují pachatelé trestné činnosti velmi často. Za důchodci přicházejí s různými legendami.

„Velice často seniora přímo doma navštíví obchodníci nabízející různé zboží nebo lidé vydávající se například za zaměstnance energetických podniků, kteří jim nabídnou elektřinu či plyn za mnohem výhodnějších podmínek, případně chtějí pouze provést kontrolu spotřebičů nebo odečet stavů energií. Poté, co je důvěřivý občan vpustí do svého bytu, využijí obratně chvilkové nepozornosti a seniora připraví o peníze, cennosti, šperky či jiné hodnotné předměty,“ popsala policejní mluvčí.

Strážci zákona vybízejí veřejnost, aby byla v těchto případech velmi obezřetná. Lidé by k sobě do bytu neměli rozhodně pouštět nikoho cizího. V případě, že zvoní opravář či jiný pracovník některých služeb, je vhodné jej poprosit o služební průkaz, zavolat na příslušný úřad či firmu, nebo trvat na tom, že o danou službu člověk nestojí. Důležité je rovněž odmítat nabídky na nejrůznější loterie, výhodné koupě zboží a rozhodně by lidé neměli nepodepisovat žádné smlouvy a dokumenty.

„Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší. Důležitá kontakty, jako je policie, lékař, hasiči, mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc,“ poradila Dana Čírtková.