Z toho si měla nechat padesát tisíc korun. Podle obžaloby se chystala získat i zbytek peněz, ale kvůli zásahu úřadů se jí to nepovedlo. Harcová za to byla Okresním soudem v Jihlavě odsouzena na tři roky s podmínkou na pět let, peněžitým trestem padesát tisíc korun a zákazem činnosti.

Kromě toho měla být pod dohledem úředníků.

Jenže Harcová od začátku jakoukoli vinu odmítala.

„Nic špatného jsem neudělala a nikdy jsem neměla ani myšlenku na to, že bych chtěla někoho okrást,“ řekla loni v listopadu u jihlavského soudu Hana Harcová. 

Byt chtěla důchodkyně údajně prodat

Podle její verze proběhl prodej bytu na přání důchodkyně a padesát tisíc korun bylo použito na uhrazení nákladů za pobyt v krašovickém Senior Clubu. Harcová ale Jihlavský soud nepřesvědčila a nakonec byla uznána vinou z podvodu v přísnějším odstavci. Za to jí hrozil trest od dvou do osmi let. Obžalovaná se ale odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Ten rozhodl, že jihlavský soud musí doplnit dokazování. I napodruhé ale soud uznal obžalovanou vinnou. Harcová se znovu odvolala a 30. května Krajský soud v Brně jejímu odvolání vyhověl, když odsuzující rozsudek nakonec zrušil a Harcovou obžaloby úplně zprostil.

Kontrola řidičů kamionů
Počet případů, kdy řidič jede na cizí kartu, stoupá

„Odvolací soud po doplnění dokazování a zhodnocení provedených důkazů dospěl k závěru, že nebyly naplněny zákonné znaky skutkové podstaty žalovaného zločinu. Proti rozhodnutí odvolacího soudu není přípustný řádný opravný prostředek, avšak nyní běží dvouměsíční lhůta pro podání dovolání,“ uvedla mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová.

Jihlavský státní zástupce Jan Kadlec je ale přesvědčen, že soudu předložil dostatek důkazů, které svědčí o vině obžalované.
„Rozhodnutí odvolacího soudu mne překvapilo.

S mými argumenty se totiž ztotožnil i soud prvního stupně. Další právní kroky zvážím, až se podrobně seznámím s písemným odůvodněním,“ uvedl k případu žalobce Jan Kadlec.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Kamarádka okradla druhou. Žena přišla o deset tisíc