Policistům se podařilo vášně uklidnit. Jenže jeden z Romů odběhl na krátkou chvíli do restaurace a s ním přišlo zpátky na ulici na dvacet až třicet dalších Romů. Obsluha restaurace přitom vůbec nechápala, proč se podnik z ničeho nic tak vylidnil. Několik desítek podnapilých Romů pak dva policisty obstoupilo. Dva z nich chytili jednoho z policistů za ruce a třetí mu dal dvě rány pěstí do obličeje. Pěstí do obličeje dostal i druhý policista.

Agresivní útok

„Byla to hrozná přesila. Útok byl velice agresivní," řekl Deníku jeden z napadených policistů. Přesto se mu podařilo vysmeknout a společně s kolegou povalili na zem hlavního útočníka a spoutali ho. Přivolané posily zadržely i druhého útočníka. Ostatní Romové na policisty křičeli a vulgárně jim nadávali.

„Podobný útok na policisty jsem nikdy nezažil," podotkl vedoucí územního odboru v Jihlavě Petr Petr. Oba zadržení násilníci byli pod vlivem alkoholu. Policisté jim naměřili od 1,01 do 2,28 promile alkoholu v dechu. Oba napadení policisté byli zraněni. Jeden z nich musel být ošetřen v nemocnici a je v pracovní neschopnosti.

Dva Romy ve věku jednatřicet a šestatřicet let, kteří už byli v minulosti odsouzeni za jinou trestnou činnost, policisté obvinili z výtržnictví, přečinu násilí proti úřední osobě a pokusu zločinu násilí proti úřední osobě ve spolupachatelství. Oba na policii uvedli, že svého činu litují, a jsou stíháni na svobodě.