Kriminalisté na Vysočině jsou dlouhodobě úspěšní v odhalování drogových dealerů i výrobců pervitinu. Loňský rok nebyl výjimkou. Úspěšnost jejich práce se loni pohybovala kolem sedmaosmdesáti procent.

Pro uživatele je tak čím dál těžší drogu sehnat. Stoupá i její cena. Gram bílého prášku tak přijde podle kvality i na dva tisíce korun. K žádanému zboží v předchozích letech patřila i produkce pervitinu od Marka Vilimka a Markéty Markové, kteří trh nejen na Vysočině zásobovali velmi kvalitní drogou. Tu vyráběli ve velkém v Polsku. Usnadňoval jim to tamní trh s léky potřebnými na výrobu. Prostřednictvím sítě několika dealerů prodávali pervitin po celé zemi. Zásobovali i větší část Vysočiny, Znojma, Olomouce, Jindřichova Hradce i Brna.

„Podle odběratelů šlo o hodně kvalitní drogu a o obžalovaném tvrdili, že je ve svém oboru machr,“ poznamenal už dříve žalobce Jiří Morava.

Parní mašiny byly pro zaměstnance dráhy i jejich rodiny divem techniky. Společnost se fotí před novou budovou jihlavského městského nádraží.
Kouřící zázrak: první vlak přijel do Jihlavy před 150 lety. Podívejte se

Loni v červenci je Krajský soud v Brně poslal dohromady na devatenáct let do vězení.

Na čtyři roky poslal soud v Jihlavě do vězení na čtyři roky i jednoho z nejznámějších drogových bosssů nejen na Jihlavsku, ale celé Vysočině, Ladislava Baráka. Jeho maringotka v Dušejově podle soudu posloužila jeho komplici Romanu Přibylovi známého pod přezdívkou Hřebík k výrobě pervitinu.

Drogové přečiny a zločiny patří mezi nejčastější kauzy, které okresní soudy na Vysočině řeší. Ve třetím lednovém týdnu například řešil Okresní soud v Jihlavě kauzu Evy Pokorné z Telče na Jihlavsku. Devětadvacetiletá žena podle obžaloby prodávala v průběhu loňského roku pervitin pěti lidem, a to přesto, že už byla v minulosti za drogový delikt odsouzena. Ve středu 20. ledna ji soud potrestal třemi lety s podmínkou na pět let. Rozsudek zatím není pravomocný.

Kriminalisté loni na Vysočině vyšetřovali celkem 233 drogových trestných činů, což je o dvaapadesát případů méně než v roce 2019. Objasněnost přesáhla hranici 87,1 procent. Dalších patnáct případů objasnili dodatečně. Celkem slavili úspěch u 218 drogových trestných činů. Stíháno bylo 174 lidí.

Radovan Necid byl starostou Velkého Meziříčí, místopředsedou tamního fotbalového klubu a nyní je už přes rok v čele krajských cestářů.
Šéf cestářů Vysočiny: Neflákáme se, i tak nám někteří lidé ukazují prostředníček

„V tomto případě se jedná dlouhodobě o velice pozitivní jev, neboť drogová trestná činnost patří mezi latentní kriminalitu a policisté pachatele odhalují na základě vlastních operativních poznatků. Pro úspěšnost v této oblasti je velice důležitá také důkladná systematická práce kriminalistů, kteří se aktivně věnují vyhledávání a odhalování tohoto druhu trestné činnosti,“ upozornila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Za mírným poklesem v loňském roce je podle mluvčí také jarní omezení a restrikce v souvislosti s COVID-19, které se dotkly i charakteru a práce policistů a možností aktivně vyhledávat a rozkrývat nové případy.