Podle svědků stálo auto v ulici zhruba dvě hodiny. To, že je v autě pes, ale lidé zjistili až když už zvíře v autě kolabovalo. Nepomohlo ani násilné stažení pootevřeného okénka a polévání psa vodou. Když se objevil policista, který měl psa svěřeného, tvrdil, že byl pryč asi jen půl hodiny a auto stálo ve stínu. Jenže na vysoké teploty ten den upozorňovaly i výstrahy meteorologů, kdy se teploty ve stínu pohybovaly přes třicet stupňů Celsia.

„Jak dlouho mohl být pes v autě zavřený, než zkolaboval, nedokážu odhadnout. K nám byl převezen v bezvědomí a nepodařilo se nám ho ani resuscitovat,“ sdělila aktuálně Deníku lékařka z veterinární kliniky Iggy ve Žďáře nad Sázavou Iva Malá.

Osobní auto v němž uhynul čtyřletý policejí pes Axel.
Policista ze Žďáru nechal uhynout služebního psa v rozpáleném autě

Za spekulativní označil odhad doby, po jakou mohl být pes v autě uvězněn, i lékař František Kostka z jihlavské veterinární správy, který prováděl pitvu uhynulého zvířete. „Bohužel se to nedá seriózně odhadnout, protože v tom hraje roli mnoho faktorů. Obecně se dá říci, že to mohlo být několik desítek minut.“

Policista má nařízenou dovolenou

Podle dřívějších informací Deníku pes uhynul na přehřátí organismu a následný kolaps, což měla potvrdit i pitva. Toxikologický rozbor měl potvrdit, že zvíře nezemřelo na otravu.

Případem se zabývají policisté z inspekce na pobočce v Jihlavě a dozoruje ho jihlavská pobočka Krajského státního zastupitelství v Brně.

„V této fázi prověřování nemohu nic konkrétního sdělovat ani komentovat. K případu shromažďujeme veškeré informace a podle mého odhadu bychom mohli o dalším postupu rozhodnout do konce prázdnin, ale to jen hrubý odhad,“ uvedl žalobce Jan Adam.

Zebra s mládětem zaběhla do areálu Motorpalu. Odchyt je ale složitější záležitost, než by se mohlo zdát.
Zebry na silnici v Jihlavě: zvířata na dálničním přivaděči honily policejní vozy

Dalším postupem se rozumí například obvinění z nějakého trestného činu od týrání zvířete či poškozování cizí věci. Policisté mohou případ i úplně odložit či jej posoudit jako možný přestupek.

Kynolog, který měl psa na starosti, zatím do práce nechodí. „Má nařízenou dovolenou,“ uvedla bez dalších podrobností policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková.