Jednačtyřicetiletá Konečná a o rok mladší Valentová dostaly shodný trest na tři roky s maximální možnou podmínkou na pět let. Navíc musí být pod dohledem úředníků a poškozeným lidem musí vrátit způsobenou škodu. Ta dosahuje zhruba jednoho milionu korun.

Rozsudek zatím není pravomocný. Všechny strany si nechaly lhůtu na případné odvolání. Státní zástupkyně v závěrečné řeči pro obě ženy navrhovala nepodmíněné tresty. Pro Konečnou dva roky a pro Valentovou až tři roky do věznice s dozorem. Pokud odvolání padne, bude se muset případem zabývat ještě pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové.

Oběma obžalovaným se k úternímu soudu příliš nechtělo. Valentová se omluvila a požádala, aby hlavní líčení proběhlo v její nepřítomnosti. Konečná se sice k soudu dostavila, ale neobešlo se to bez problémů.

Na žádost soudu ji museli k hlavnímu líčení předvést policisté. Soud měl totiž informace, že by Konečná mohla nařízené jednání zmařit tím, že by se k soudu nedostavila bez omluvy.

Ilustrační foto
Výtržníkovi hrozí až tři roky vězení

„Udělala jsem hroznou hloupost a ráda bych všem uhradila způsobenou škodu,“ přiznala se k podvodům Konečná. Do spirály dluhů se údajně dostala poté, co si nabrala několik nevýhodných úvěrů u nebankovních společností. Konečná také přiznala, že se na podvodech podílela s Valentovou a získané peníze si rozdělily na polovinu.

Podvody podle obžaloby fungovaly tak, že si obě obžalované přes internet i na pobočkách bank zařizovaly úvěry na jiné lidi, o nichž získali osobní údaje. Celkem jde asi o čtyřicet poškozených. Jednou z nich byla i Vlasta D. z Třemošnice na Chrudimsku. Vlasta Konečná byla dokonce její kolegyně v zaměstnání.

„Už jsem jednu hypotéku splácela, ale potřebovala jsem nutně další půjčku. Kolegyně mi řekla, že zná ženu, která mi pomůže peníze sehnat,“ vylíčila dvaapadesátiletá poškozená žena. Aby na půjčku dosáhla, poskytla kolegyni z práce všechny své osobní údaje včetně veškerých přístupových informací k internetovému bankovnictví. Zanedlouho zjistila, že to byla osudová chyba.

„Poskytla jsem všechny informace, co chtěli, a založila jsem si i bankovní účet, na který mi měly peníze přijít. Nakonec tam opravdu přišly, ale neviděla jsem z nich ani korunu. Navíc mi chodily upomínky na další úvěry, které jsem si nikdy nevzala,“ popsala před časem Deníku Vlasta D. Nakonec podala trestní oznámení. Na policii se dozvěděla, že zřejmě není jediná, která oběma ženám naletěla.

Obchod na vsi, ilustrační foto.
Starostům v Podoubraví se nelíbí, že vesnická prodejna má být i poštou

Valentová sice k soudu nepřišla, ale soud přečetl její výpověď z policejního protokolu. Také ona se k podvodům přiznala.

„Úvěry jsme s Konečnou dělaly společně, ale zisk jsem z toho neměla,“ tvrdila Valentová. Konečná podle Valentové jezdila s celou rodinou na dovolené v Chorvatsku a zaplatila dceři pobyt v Anglii.

„Peníze jsem použila na splacení dluhů. Na dovolené v Chorvatsku jsem byla před třemi lety a pobyt jsme dostali darem,“ ujišťovala soud Konečná.