Pachatelé používají různé historky. Například o raněném vojákovi, který potřebuje peníze na léčbu a cestu zpět domů, dále jde o různé zkazky o vážně nemocných rodinných příslušnících. „Ve třech posledních případech přišly poškozené osoby o peníze, které zaslaly bankovním převodem na zahraniční účty. Jednou z obětí se stal senior, který na svůj e-mail obdržel seznamovací dopis, z něhož vyplývalo, že by se mělo jednat o ženu z Kazachstánu, na který zareagoval. Pachatel ze seniora vylákal přes sto tisíc korun pod záminkou, že potřebuje peníze na úhradu zhotovení cestovního dokladu, na letenku a vízum,“ připomněla mluvčí.

V dalším případě byla prostřednictvím mobilní aplikace oslovena čtyřiačtyřicetiletá žena. Cizinec ji poprosil o pomoc v podobě zaslání peněz na zahraniční účet, za což jí slíbil finanční odměnu. Místo toho přišla o více než 150 tisíc.

Ilustrační foto.
Sprejer počmáral vodojem u poutního místa, škoda je za deset tisíc korun

V dalším případě pachatel oslovil přes sociální síť šestadvacetiletého muže, od něhož po menších částkách vylákal téměř čtyřicet tisíc korun. „Častým podvodným jednáním jsou i inzeráty na prodejních portálech, kde pachatelé nabízejí k prodeji zboží, ve velké míře ze zahraničí. Používají legendy o potřebě financí na uhrazení nákladů spojených s přepravou zboží, proclením a v případě zvířat jejich vyšetřením. Kupující následně neobdrží ani zboží, ale ani mu nejsou vráceny peníze,“ uvedla Stanislava Miláčková.

Četné jsou také případy žádostí na facebookových profilech o zpřístupnění osobních údajů. Pachatel vytvoří podobný nebo totožný profil osoby, kterou uživatel profilu zná a má ji uloženou mezi přáteli. „Následně pošle žádost o zaslání telefonního čísla, například z důvodu jeho ztráty, a dále žádost o hlasování v nějaké anketě či soutěži a zaslání hlasovací SMS. Po zaslání údajů pachatel zadá na internetu platební příkaz pomocí m-platby, prostřednictvím které je možné provádět platby na internetu pomocí mobilních telefonů. Hlasovací zprávou dojde k potvrzení platebního příkazu. Zaplacená částka za zboží nebo služby se následně objeví ve vyúčtování za telefonické služby odesílatele potvrzujícího SMS zprávy,“ vysvětlila mluvčí.

Nálezy munice z druhé světové války jsou na Žďársku, přes které vedla hlavní cesta ustupujících německých vojsk, i po více než sedmi desetiletích poměrně časté.
Munici pyrotechnik zlikvidoval na místě