„Byla to nejlepší servírka na Vysočině,“ řekl Deníku majitel podniku Zdeněk Pikl. Pokaždé, když měla Dana B. službu, bylo v hospůdce narváno.

„Lidi si dokonce mezi sebou psali textové zprávy, aby si dali vědět, že má službu právě ona. Tak byla oblíbená,“ svěřila se Deníku žena ze sousedství, která se s obětí osobně znala.

Zapalme svíčku v Pelhřimově 8. prosince.
OBRAZEM: Svíčky za zesnulé děti opět v kapli zapálily desítky lidí

Bohužel to byl právě její syn, který Danu B. v pátek 13. prosince kolem půl sedmé hodiny ranní našel mrtvou přímo v restauraci Na Mlýnku. „Bylo to tak, že synovi volal majitel, že mu někdo řekl, že je v restauraci krev a syna požádal, jestli by se tam nemohl jít podívat. Přišel s tím, že je paní Dana mrtvá. Syn je ještě teď na policii,“ popsala Deníku žena v pátek dopoledne. Na podrobnosti se syna vyptávat nechtěla.

„Byl z toho v šoku, a ani nechci vědět, co tam viděl,“ dodala.

BYLA TO POHODOVÁ ŽENA

Majitel podniku Zdeněk Pikl Deníku potvrdil, že se kvůli situaci v Humpolci musel vrátit z cesty mimo region.
„Jsem z toho totálně rozsypaný. Je to hrůza, strašný čin. Byla to naprosto nekonfliktní a pohodová žena,“ uvedl pro Deník Pikl a dál se nechtěl k tragédii vyjadřovat.

Rekonstrukce světelné křižovatky v Pelhřimově.
OBRAZEM: Pelhřimov se potýkal s dopravou při vypnutých semaforech

Čin odsoudil i starosta města Karel Kratochvíl. „Policie nás ráno informovala, že vyšetřuje násilný trestný čin a kvůli tomu musí uzavřít ulici Na Kasárnách. Podrobnější informace jsme ale nedostali. Nevíme ani to, zda zasahovali na nějakých dalších místech,“ uvedl starosta a dodal, že jde o hroznou tragédii, kterou musí intenzivně vnímat každý občan města, zvlášť když se stala před nastávajícími svátky. Deníku starosta doslova řekl, že je činem otřesen.

Policie však už v odpoledních hodinách oznámila, že zadržela muže, podezřelého z tohoto brutálního činu. „Je to Čech, ale nepochází z Vysočiny. Více informací v tuto chvíli sdělit nemohu,“ stručně zaznělo z úst policejní mluvčí Dany Čírtkové.

CHODILI TAM I ZAHRANIČNÍ DĚLNÍCI

Co přesně se tedy v podniku stalo, zatím není jasné. Podle některých informací byla žena v restauraci nalezena ubodaná a dokonce nahá. Policie tyto informace nechce komentovat, stejně jako to, zda má čin na svědomí jeden, nebo více pachatelů. Podle dalších informací měla policie zasahovat i na některých okolních ubytovnách. Kromě místních chodili do oblíbené restaurace i klienti z těchto ubytoven. Patří mezi ně i zahraniční dělníci. Ti mají na svědomí několik závažných násilných trestných činů, včetně vražd. Podle místních se bezpečnostní situace ve městě už několik let postupně zhoršuje.

Lyžování v Křešíně.
Vlekaři čekají na slušný mráz a sníh

Kvůli vraždě servírky byl ve městě dokonce zrušen i páteční koncert na Horním náměstí. Deníku to potvrdil Milan Vaněček z pořádající společnosti. V Humpolci už nežije přes rok. „Do Humpolce jezdím na víkendy a necítím se tam nějak ohroženě. Je to ale dáno tím, kde se člověk pohybuje,“ míní Vaněček.

PROSÍME O OHLEDUPLNOST

Starosta Kratochvíl se k otázkám bezpečnosti ve městě vyjadřuje rezervovaně. „Názory, které se na sociálních sítích objevují, jsou živeny především emocemi,“ myslí si.

Starosta Pacova Lukáš Vlček
V Pacově si lidé na vlak počkají ve vyhřáté čekárně

„Z pochopitelných důvodů se jim nelze divit. Zároveň je důležité zmínit, že policie případ stále vyšetřuje. V tuto chvíli neznáme motiv činu ani podrobnější okolnosti. Zejména s ohledem na pozůstalé a rodinu oběti prosíme o ohleduplnost ve vyjadřování a vyvarování se šíření zatím nepodložených závěrů. Se zástupci policie jsme v kontaktu,“ uvedl starosta Humpolce Karel Kratochvíl pro Deník.