Výtečníci s padělanými penězi podle obžaloby „operovali" během loňského léta. Bankovky v různých nominálních hodnotách naskenoval a vy-tiskl Michal Koukola s pomocí vlastního počítače a tiskárny. Pětisetkorunový padělek byl zajištěn nejméně ve 12 případech na různých místech Vysočiny v hostincích, obchodech, na koupališti, u čerpací stanice a také v pobočkách různých bank, kde pocházel většinou právě z tržeb obchodů nebo restaurací. Jednou tuto falešnou pětistovku například žena odnesla do banky s tím, že ji našla venku.

Prodal kradené auto

Koukola také padělané peníze přechovával. Prodal totiž auto, jež sám předtím ukradl. Krádež automobilu šetří policisté odděleně. „Obdržel jsem padělané bankovky za prodej auta," tvrdil dvacetiletý Koukola u soudu. Podle svého vyjádření si nevšiml hned, že bankovky nejsou pravé.

Později se rozhodl další nepravé bankovky sám vyrobit, a řešit tak komplikovanou finanční situaci, jak řekl přišel totiž o práci a nezvládal splácet půjčku na auto. Nejprve si chtěl polepšit penězi za vozidlo, které ukradl. Dozvěděl, že stojí v Herálci „opuštěné" jeho majitel totiž zemřel. Za tento kradený vůz pak dostal od neznámého kupce nepravé peníze. Dařilo se mu je udávat, ale nestačilo to, tak se rozhodl vytisknout další.

„Jak jste se choval, když vám někdo řekl, že se mu peníze nezdají?" ptala se Koukoly předsedkyně senátu Blanka Jeňková. „Omluvil jsem se, a odešel," odpověděl Koukola.

Michal Koukola řekl Pavlovi Roseckému, že má falešné bankovky za prodej auta, a polovinu mu jich dal. Ten si padělky nechal.

Čtyřiadvacetiletý Rosecký se u soudu hájil tím, že neměl v úmyslu peníze vydávat za pravé. Tvrdil, že si je nechal proto, aby si mohl udělat z někoho legraci, třeba z kamarádů. „Řekl jsem si, že třeba před nimi peníze zapálím nebo tak něco, myslel jsem to jako vtip," uvedl Rosecký. Padělky prý nikde neplatil a ani nechtěl; jednou si před placením všiml, že v peněžence „nahmátl" bankovku falešnou, ale právě proto ji vrátil zpět a zaplatil penězi pravými.

Soudkyně Jeňková směrem ke Koukolovi poznamenala, že životní krize se neřeší tak, že se člověk dostane do vězení, a začne takto svůj život. „Neříkám to často, ale, pane obžalovaný, je mi z vás smutno," řekla.

Za svoje nakládání s falešnými penězi si vysloužil Michal Koukola tříletý trest odnětí svobody s podmínkou v trvání pět let a k tomu peněžitý trest ve výši patnáct tisíc korun. Pokud peněžitý trest nesplatí, hrozí mu ještě náhradní trest odnětí svobody na dva měsíce.

Pavlovi Roseckému soud „nadělil" trest odnětí svobody v trvání tří let s dvouapůlletou podmínkou.