Podle státního zástupce šlo o jednu z nejzávažnějších nehod v okrese za poslední dobu. Jiří Babák tehdy porušil, co se dalo. Do auta sedl, přestože měl zákaz řízení, navíc byl pod vlivem alkoholu i drog. Jeho rychlost krátce před střetem znalci odhadli na 140 kilometrův hodině, navíc za hustého deště. „V případě pana obžalovaného jsme kromě toho, že nebyl dosud trestán, nenašli žádnou další polehčující okolnost. Podle názoru soudu ani dostatečně neprojevil lítost nad tím, co zavinil,“ konstatoval odůvodnění rozsudku soudce Jiří Večeřa.

K soudu obviněný nepřišel

Babák, který je ve vazbě, požádal soud, aby se hlavní líčení konalo v jeho nepřítomnosti. Soudce proto přečetl jeho výpověďz policejního protokolu.

„Na nic si nepamatuju, ani na to, že bych řídil, někoho vezl nebo že bych někoho sejmul,“ řekl Babák.

Kromě vězení dostal Jiří Babák zákaz řízení na dalších šest let, musí se ambulantně léčit ze závislosti na drogácha jeho BMW, které řídil v době nehody, nechal soud propadnout státu. Obžalovaný též musí zaplatit pojišťovnám za léčení zraněných. Ostatní nároky poškozených soud odkázal na řízení občanskoprávní.

Ilustrační foto.
U Stránecké Zhoře srazilo auto procházející ženu. Průjezd byl omezený

Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný, státní zástupce i zmocněnec poškozených si ponechali lhůtu na případné odvolání. Soud také rozhodl o tom, že Babák zůstane i nadále ve vazbě. Obhájce proti tomu podal stížnost. O ní musí rozhodnout Krajský soud v Brně. Tentýž soud se bude případem zabývat, pokud se některá ze stran odvolá.

Vjel do protisměru

K nehodě došlo v pátek 16. června kolem půl sedmé večer. Jiří Babák jel ve svém BMW po silnici ve směru od Velkého Meziříčí ke Stránecké Zhoři. V místě mezi křižovatkami k obcím Lavičky a Kochánov pak nerespektoval zákaz předjíždění a ve velké rychlosti a za hustého deště začal předjíždět kolonu aut. Když se chtěl zařadit zpět do svého jízdního pruhu, dostal smyk a vjel do protisměru. Tam se čelně střetl s vozidlem Hyundai Tucson,v němž cestovala tříčlenná rodina. Rychlost v době střetu odhadli znalci na zhruba 125 km/h. Dvaatřicetiletý řidič byl na místě mrtvý, jeho manželka a nezletilý chlapec byli zraněni lehce. V BMW cestovaly kromě řidiče další tři osoby. Řidič a jeho dva spolucestující byli zraněni lehce, jedna osoba těžce. U soudu vyšlo najevo, že Babák vypil před nehodou několik piv a minimálně jednoho panáka slivovice na firemním večírku téhož dne. V době nehody měl podle znalců v krvi kolem jedné promile.

Ilustrační foto.
Mladý spolujezdec nehodu nepřežil. Řidič před jízdou pil