První z nich se odehrál v odpoledních hodinách za obchodními domy na náměstí Republiky. „Na tísňovou linku nám zavolal muž, který nahlásil, že se na parkovišti válí totálně opilá žena,“ začal s popisem případu šéf žďárských strážníků Martin Kunc.

Hlídka neprodleně vyrazila na místo. Ženu našla ležet uprostřed silnice. Byla velice opilá, a tak strážníkům nezbylo nic jiného, než k ní přivolat i zdravotníky. „Při vyšetření lékařem a následném ošetření jsme udělali orientační dechovou zkoušku. A zjistili jsme, že tato místní obyvatelka disponuje velmi značným objemem alkoholu v dechu,“ nastínil Martin Kunc.

Zatím neznámý vandal poničil výplně čtyř skleníků.
Ve Žďáře řádí vandal: rozbíjí skleníky v zahrádkářské kolonii, podívejte se

Strážníci ženě naměřili 3,81 promile. „Bylo by zajímavé zjistit, co všechno musela vypít, aby se k tomuto rekordu, který jsme tu už dlouho neměli, dostala,“ podotkl šéf žďárských strážníků.

Soboj na židle

Okolo půlnoci se příslušníci městské policie na náměstí Republiky vypravili nanovo. Tentokrát k jednomu z místních restauračních zařízení, kam je přivolal obsluhující personál. Číšníci si totiž nedokázali poradit s opilým a agresivním hostem, který odmítal opustit restauraci. „Urážel a napadal ostatní návštěvníky a vyzýval je na souboj. Pak popadl židle a začal je házet po restauraci,“ popsal chování opilého muže Martin Kunc.

Hlídce strážníků se nakonec podařilo muže uklidnit. Odmítl se jim ale legitimovat. „Proto jsme jej předvedli na služebnu Policie České republiky. I tam se choval značně agresivně, museli jsme dokonce použít chvaty sebeobrany a navléci mu pouta,“ informoval Martin Kunc.

Opilec nakonec putoval do protialkoholní záchytné stanice do Jihlavy. „Tamní pobyt ho stál čtyři a půl tisíce korun. Po návratu jsme si jej ve Žďáře vyhledali a jeho hrdinské činy ocenili další finanční sankcí ve výši dva tisíce korun,“ uzavřel tento případ Martin Kunc.

V knize Žďársko nadhledem je okolo 130 fotografií z různých koutů Žďárska, Novoměstska a Bystřicka.
Žďársko z ptačí perspektivy. Unikátní snímky vyjdou v nové knize, podívejte se

Posledního hříšníka nalezla policejní hlídka spokojeně v noci klimbat na parkovišti u budovy městského divadla. „Vracel se z oslavy, která probíhala v nedalekém kulturním zařízení. Mířil sice domů, ale bohužel nedošel daleko,“ okomentoval mužovu cestu k místu bydliště Martin Kunc.

Když se strážníkům podařilo muže probudit, vysvětlil jim, že byl značně společensky unavený a při náročné cestě domů usnul. „Zkontaktovali jsme jeho manželku. Druhá hlídka pro ni dojela a manžela jí předala. Předpokládám, že noční procházka domů s manželkou přispěla k jeho rychlejšímu vystřízlivění. A určitě měla i značný preventivní efekt na jeho budoucí návraty domů,“ usmál se šéf žďárských strážníků.