„Osmadvacetiletý muž ze Žďárska na tento inzerát zareagoval a po předchozích telefonických a SMS komunikacích zaslal prodávajícímu bankovním převodem částku převyšující dva tisíce korun. Po zaplacení zmíněné částky se osoba nabízející ponornou pilu odmlčela a přestala s kupujícím jakkoliv komunikovat. Policisté proto případ zadokumentovali jako přestupek proti majetku a po pachateli pátrají,“ sdělil David Linhart z oddělení tisku a prevence krajského policejního ředitelství.

Policisté proto opakovaně varují, aby lidé byli při nákupech prostřednictvím internetu obezřetní. „Výhodou internetových nákupů je, že zboží si můžeme vybírat, jak dlouho chceme. Poté stačí jedno kliknutí myši a máme ho v košíku. Výrobky i jejich ceny si mezi sebou můžeme nezávisle porovnávat a nemusíme osobně navštěvovat jednotlivé obchody. Námi vybrané a objednané zboží je nám poté zasláno na adresu, kterou si sami určíme. Pokud ale za vybrané zboží zaplatíme prodávajícímu předem, vystavujeme se určitému riziku,“ přiblížil Linhart s tím, že v některých případech se zákazník nemusí dočkat zboží, které si objednal, a už vůbec ne vrácení peněz, jež za ně už zaplatil.

V Tálském mlýně se v posledních letech vystřídalo několik provozovatelů restaurace, na dávný věhlas ale už podnik nenavázal. V říjnu se restauraci pokusí zkřísit manželé Truksovi, již ve městě úspěšně provozují kavárnu.
Hotel Tálský mlýn v říjnu opět ožije, nabídne českou a horáckou kuchyni

„Rovněž se nenechme zlákat nápadně výhodnými podmínkami nákupu a velmi nízkou cenou v porovnání s běžnou cenou v obchodech,“ sdělil Linhart. Podle jeho slov by proto lidé měli nakupovat jen u prodejců, které znají, před nákupem si pročetli obchodní podmínky a reklamační řád. Potřebná je i archivace e-mailová komunikace s prodávajícím. Platit předem je možné pouze v případě jistoty, že se jedná o důvěryhodného obchodníka.