Řemeslník slíbil dílo dokončit do října 2019. Rodina mu postupně poslala na zálohách skoro všechny peníze vyčleněné na rekonstrukci. Celkem šlo o bezmála 737 tisíc korun.

Jenže Solař své závazky, kromě několika drobných přípravných prací a odvezení části suti, nesplnil. Jak se nakonec ukázalo, nebyla to jediná rodina z Vysočiny, která měla se Solařem špatnou zkušenost. „Rodinu z Pelhřimovska dovedl do zoufalé finanční situace, neboť se kvůli rekonstrukci domu výrazně zadlužila. Všechny prostředky na rekonstrukci z nich zcela promyšleně vylákal, aby je pak použil pro vlastní potřebu,“ uvedl jihlavský státní zástupce Jan Fichtner.

Ilustrační foto
Smrk jako horké zboží: u Pavlova na Jihlavsku ukradli dřevo za čtvrt milionu

Dvaačtyřicetiletého Jaroslava Solaře, který nyní pobývá na Třebíčsku, kriminalisté nakonec obvinili ze zpronevěry a podvodu, za což mu hrozí trest od dvou do osmi let. Klienty měl připravit o více než jeden milion korun. Podle policie od začátku věděl, že svým závazků nedostojí.

Podle obvinění slíbil od listopadu 2018 do července 2019 na celé Vysočině rekonstrukce minimálně v osmi případech. Zálohy od lidí vybíral výměnou za sliby provedení zednických prací, dodání stavebního materiálu, případně provedení kompletní rekonstrukce nemovitosti.

„Po přijetí záloh sjednané práce neprovedl, materiál nedodal. Pro zastření svých podvodných úmyslů maximálně provedl drobné přípravné práce, poté se stal pro poškozené nekontaktním,“ popsal chování řemeslníka Fichtner.

Ilustrační foto.
Nedobrzdil, nadýchal. Opilý řidič v Jihlavě naboural do auta před sebou

Solař podle výpovědí poškozených vystupoval mnohdy velmi profesionálně a přesvědčivě. Budil dojem, že je odborníkem, protože v oboru sám v minulosti podnikal. V současné době je nezaměstnaný. V rejstříku trestů má už sedm záznamů. Naposledy byl odsouzen v Jihlavě v říjnu 2019 na deset týdnů za maření výkonu úředního rozhodnutí.

V pondělí 7. února se měl jeho podvody zabývat jihlavský soud. Jenže jeho obhájce se na poslední chvíli omluvil. Nepřišel ani Solař. Soudce Vladimír Sova kauzu přeložil na konec března. Zatím není jasné, zda a jak se bude Solař hájit. Na policii podle informací Deníku řekl, že s obviněním nesouhlasí a má výhrady jak k výši škody, tak i k tomu, že měl v úmyslu klienty podvést.