Kauza prvního českého youtubera odsouzeného za vulgarismy na internetu se překvapivě vrací na začátek. Nejvyšší soud v Brně (NS) se totiž zastal dvaadvacetiletého Petra Jelínka alias Pstruha103 z Jihlavy, když vyhověl jeho námitkám v dovolání.

NS proto v rozhodnutí z 11. října zrušil již pravomocný odsuzující rozsudek, jímž byl Jelínek odsouzen za výtržnictví s tím, že jde maximálně o přestupek. Případ tak bude muset znovu projednat Okresní soud v Jihlavě.

„Nejvyšší soud zrušil rozsudky předchozích soudů a soudu prvního stupně přikázal, aby věc projednal znovu a zvážil, zda skutek nelze posoudit jako přestupek proti občanskému soužití, přičemž je soud prvního stupně vázán právním názorem Nejvyššího soudu,“ napsal v rozhodnutí předseda senátu NS v Brně Petr Hrachovec.

„Policie od začátku považovala skutek za přestupek. Pochybil státní zástupce, když nařídil trestní stíhání mého klienta pro trestný čin výtržnictví. Lze to chápat i tak, že se zalekl opakovaných stížností poškozené,“ uvedl k případu obhájce Jelínka, Jan Herout z Jihlavy.

KOLEDY V PODÁNÍ SBORU. Na jihlavském Masarykově náměstí zazní koledy v podání jihlavského sboru základní umělecké školy. Příchozí se mohou ke zpívání kdykoli přidat.
Koledy budou znít společně i na Jihlavsku

„Nejsem státní zástupce, který by se zalekl opakovaných stížností. Domnívám se, že bychom neměli podobné výpady na internetu tolerovat. Proto se s rozhodnutím NS neztotožňuji, ale respektuji jej. Můj právní názor navíc nebyl osamocený, protože se s ním ztotožnily dva nezávislé soudy,“ reagoval na výpad obhájce státní zástupce Ivo Novák.

Ten také upozornil, že sám Jelínek zpětně hodnotil své vyjadřování jako nevhodné a v dalších videích už se choval umírněněji.

Jelínek skončil před soudem kvůli tomu, že se v jednom ze svých videí na kanálu youtube.com pustil do kritiky vaginální terapeutky Petry Yamuny Wolf z Prahy, v němž se značně vulgárně a oplzle vyjadřoval o jejím podnikání jako o podvodu na ženách. Jelínek mimo jiné označil služby Yamuny za lesbickou prostituci a Wolf za „zas..nou zku…nou zlodějku“. Ve videu s názvem Projekt „mám ji ráda“ tu moji ku.du, navíc použil mimo jiné výrazy jako pí.a, ku.da, sra.ky či krávy tupý.

Drahé služby

Podle Jelínka navíc Wolf nabízela službu nesmyslně draze s pochybným terapeutickým výsledkem. Kromě toho později zpochybňoval i její odbornost. Wolf se těmto atakům bránila několika trestními oznámeními.

Okresní soud v Jihlavě nejprve Jelínka odsoudil k podmínce, jenže odvolací soud v Brně mu trest změnil na 120 hodin obecně prospěšných prací. V otázce viny se odvolací soud shodl s názorem jihlavského soudce Zdeňka Chalupy. Podle něj šlo ze strany Jelínka o hrubou neslušnost a rétoriku Jelínka označil za společensky nepřípustnou a špatný příklad pro mládež. Podle soudu měl Jelínek sice právo na kritiku, ale forma, jakou zvolil, už byla za hranou zákona, a skutek posoudil jako přečin výtržnictví.

Jenže Nejvyšší soud je jiného názoru. „Vulgarita se sice stává ve společnosti stále běžnější, což nesvědčí o správných morálních principech a patřičné společenské úrovni osob vulgarismy používajících, ale použití několika vulgárních výrazů ve veřejném prostoru ještě neznamená, že je nutné vždy takovéto jednání posoudit jako trestný čin výtržnictví,“ napsal v rozhodnutí Petr Hrachovec.

Oslavenkyně.
Nejstarší obyvatelka Jihlavy slavila narozeniny

NS také přisvědčil námitce Jelínka, že by nemělo jít o natolik společensky nebezpečné jednání, které by se nedalo vyřešit jinak než odsouzením za trestný čin.

„Aby takovéto jednání bylo pokládáno za výtržnost, musí se určitým výraznějším způsobem dotýkat veřejného pořádku jako hodnoty, která přesahuje zájmy jednotlivce. Skutečnost, že několik dalších zájemců o služby poškozené původní objednávky zrušilo, ještě nezakládá hrubé narušení občanského soužití v míře odpovídající zákonnému znaku výtržnictví,“ vysvětlil soudce Hrachovec, který dodal, že video zhlédlo zhruba 4 500 lidí, což je podle něj s ohledem na celkový počet obyvatel země pouze nepatrný počet osob.

Okresní soud v Jihlavě znovu celý případ projedná v dalším hlavním líčení 4. prosince dopoledne.