Podstatou kauzy je krádež sedmi balení hovězího a kuřecího masa v ceně přibližně osmi set korun, které chtěl zloděj vloni v červnu odnést bez zaplacení ze supermarketu na brněnské Libušině třídě. „Muž se dopustil uvedeného jednání přesto, že má za sebou trest odnětí svobody, který mu byl uložen za krádeže," uvedl mluvčí nejvyššího soudu Petr Knötig.

Případ krádeže za osm set korun dostal nejdřív na stůl brněnský městský soud, který muže poslal na rok a čtvrt do věznice s ostrahou a zakázal mu pobyt v Brně. Krajský soud ale tento rozsudek zrušil a případ, překvalifikovaný jako přestupek, poslal na radnici ve Velké Bíteši na Žďársku. S tímto verdiktem ale nesouhlasil státní zástupce a s dovoláním se obrátil právě na Nejvyšší soud.

Pravidelné výpravy

Soudci zjistili, že muž žije na venkově s nemocnou matkou, o kterou se stará a pomáhá jí vést hospodářství, živí se příležitostnými brigádami a krádeží masa si chtěl přilepšit. „Obviněný popsal krádeže masa jako opakované s tím, že za tím účelem dojížděl do Brna a vybíral si prodejny, v nichž není instalován kamerový systém," popsal Knötig.

„V tomto kontextu se posuzovaný případ jeví jako promyšlený akt, který nebyl jen nějakým náhodným, příležitostným a ojedinělým vybočením z mezí řádného života, vyvolaným nějakou vyloženě tísnivou situací na hranici existenčního ohrožení," doplnil mluvčí.

Soudci vzali v potaz i celkový profil obviněného, který byl jen od roku 2001 osmkrát odsouzen pro různou úmyslnou majetkovou trestnou činnost. „Za tohoto stavu není důvodu k tomu, aby sociální situace obviněného byla v jeho prospěch jakkoli přeceňována, a zejména ne způsobem, který se promítl do rozhodnutí Krajského soudu v Brně," popsal mluvčí Knötig.

Z tohoto důvodu vyhodnotili soudci Nejvyššího soudu rozhodnutí brněnského krajského soudu jako chybné, s odůvodněním, že „spočívá na nesprávném právním posouzení skutku."

„Nejvyšší soud zrušil napadené usnesení, zrušil také všechna další obsahově navazující rozhodnutí, která tím ztratila podklad, a přikázal Krajskému soudu v Brně, aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl. Krajský soud tedy znovu rozhodne o odvolání obviněného proti rozsudku Městského soudu v Brně," vysvětlil Knötig.