Petr Pospíchal byl obžalován z toho, že 14. ledna 2011 odeslal z jedné jihlavské pošty dopisy na Ministerstvo zdravotnictví a další centrální instituce, kde uváděl lživé informace o hospodaření Psychiatrické léčebny v Jihlavě, kde po nějakou dobu pracoval jako náměstek.

Dopisy byly podepsány jménem jiného zaměstnance nemocnice, který se od nich však zcela distancoval. Jeho tvrzení prokázal také rozbor písma, který určil jako pravděpodobného autora právě Pospíchala. Motivem pro napsání dopisu mělo být ukončení pracovního poměru Petra Pospíchala v léčebně. Za jeho jednáním tedy měla údajně stát osobní msta.

Tři a půl roku života

Náměstek Petr Pospíchal od jihlavského okresního soudu loni odešel s podmínkou a proti rozsudku se odvolal ke krajskému soudu, u něhož uspěl. Svou vinu stále odmítá. „Od začátku se s advokátem snažíme přesvědčit soud o mé nevině. Prozatímním výsledkem je to, že mě celá kauza stála 3,5 roku života, náklady na advokáta a možnost kandidovat v komunálních volbách. Nicméně jsem aspoň poznal lidi kolem sebe. A jsem v této souvislosti velmi příjemně překvapen," vyjádřil se včera pro Deník Petr Pospíchal, který je právě na služební cestě v německých Brémách.

Soudní líčení bude pokračovat zhruba v polovině letních prázdnin. „Krajský soud zrušil rozhodnutí okresního soudu s tím, že rozsudek je předčasný a je potřeba doplnit dokazování, které je podle krajského soudu nedostatečné a stojí hlavně na nepřímých důkazech," řekl k tomu včera jihlavský státní zástupce Ivo Novák.

Podle něj je tedy znovu nutné doplnit znalecký posudek z oboru písmoznalectví a doplnit výslech ředitelky Psychiatrické nemocnice, původně Psychiatrické léčebny, v Jihlavě Zdeňky Drlíkové. Ta by měla vysvětlit, jak to bylo, nebo nebylo s propuštěním Pospíchala. Soud se bude opět zabývat i tím, jestli informace o hospodaření psychiatrické nemocnice byly pravdivé, či nebyly.

Kauza náměstka Pospíchala hýbala i jihlavskou radnicí. Jeho rezignaci žádali městští zastupitelé za ODS. Náměstek Pospíchal na to reagoval s tím, že to udělá pouze v případě, pokud soud prokáže jeho vinu.