Ve čtvrtek 14. listopadu krátce před polednem přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o přepadení seniorky. Neznámý muž před dvanáctou hodinou u křižovatky ulic Vančurova a Švermova vytrhl procházející seniorce kabelku, kterou pevně držela v ruce a snažila se ji uchránit před odcizením a následně z místa utekl. Při incidentu osmdesátiletá žena upadla a utrpěla zranění, se kterým musela být převezena do nemocnice.

"Policisté ihned po přijetí oznámení propátrali okolí místa činu a u stromu před budovou školy našli odcizenou kabelku, ve které ale chyběla peněženka s finanční hotovostí 400 korun. K popisu pachatele žena uvedla, že se jednalo o mladíka hubené postavy, vysokého asi 180 centimetrů. Na sobě měl modrou bundu s bílými pruhy a tmavé kalhoty. Na hlavě měl kapuci černé barvy," popsala případ policistka Monika Pátková.

Policisté ve spolupráci s kriminalisty začali po pachateli skutku pátrat. Na základě velmi dobrého popisu muže si vytipovali osobu, která se mohla činu dopustit. Jejich verze se poté potvrdila. Uvedeného skutku se dopustil dvacetiletý muž ze Žďárska. „K činu se doznal a uvedl, že seniorku přepadl proto, aby měl finanční prostředky na jídlo," řekl policista Radek Uhlíř, vedoucí oddělení obecné kriminality ve Žďáru nad Sázavou.  

Kriminalisté navíc zjistili, že se nejednalo o první trestný čin, kterého se mladík dopustil. V polovině října letošního roku po předchozí dohodě s dalším devatenáctiletým mladíkem u vodní nádrže Staviště ve Žďáru nad Sázavou odcizili peníze muži, který vlivem podnapilosti usnul. Z kapsy kalhot mu vytáhli peněženku, ze které odcizili přes pět tisíc korun a peněženku mu pak do kapsy vrátili. Dalšího protiprávního jednání se dopustil na začátku listopadu. Na návštěvě u své známé využil nepozornosti hostitele a jeho odcizil tablet patřící jeho matce. Způsobil škodu za tři a půl tisíce korun.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání mladíka jako obviněného ze zločinu loupeže a přečinu krádeže spáchaného dílem samostatně a dílem ve formě spolupachatelství. „Podali jsme podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, na jehož základě státní zástupce navrhl uvalení vazby. Soud návrh akceptoval a obviněný byl eskortován do brněnské vazební věznice“, dodal Radek Uhlíř.

Mladíkovi nyní hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.