„Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání," informovala mluv- čí žďárského soudu Klára Sklenářová.

Jiří Klement v září 2011 mezi půl desátou a osmou hodinou ráno společně s mladistvým a nezletilým kamarádem na železniční stanici ve Velkém Meziříčí (km 23,975) ve směru od stanice Studenec na Žďársku podle soudu úmyslně poškodili zabezpečovací zařízení vjezdové návěstidlo „L", umístěné před vjezdem do vlakového nádraží ve Velkém Meziříčí.

Mladíci zařízení rozbili kameny, které sebrali mezi kolejemi. Poškodili optiku návěsných svítilen, včetně žárovek, a vyřadili je úplně z provozu.

Důsledkem bylo narušení plynulosti a zpomalení provozu na železnici. Veškeré pokyny výpravčího obsluze vlaku musely být předávány prostřednictvím telefonu.

„Tímto činem ohrozili provoz vlaků a v úseku způsobili Správě železniční dopravní cesty v Novém Městě škodu ve výši nejméně necelé čtyři tisíce korun," uvedla k případu Klára Sklenářová.

Podle soudu se Jiří Klement dopustil „poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení".

Za to dostal trest osmnáct měsíců podmínečně odložený na zkušební dobu dvou let. Jeho kumpáni jsou souzeni samostatně.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Jakuba Ptačinského jde o významný zásah do zabezpečovacího systému, který v takových případech musí přecházet do nouzového režimu, což je na úkor komfortu a znamená to zátěž pro zaměstnance. „Poškození semaforu na velké křižovatce je závažná věc a zvyšuje se tak riziko nebezpečí pro cestující a chyby lidského faktoru," upozorňuje Ptačinský.

Železničáři navíc podle Ptačinského čelí denně krádežím kabelů na železnici. Podle mluvčího za to může amnestie prezidenta.

„Nemine den, abychom neřešili nějaký problém s ukradenými kabely. Po amnestii se to výrazně zhoršilo. Kradou se optické kabely a nebezpečí na železnici se zvyšuje. Denně musíme kvůli krádežím přecházet do nouzových režimů a to je problém nejen pro zaměstnance, ale i pro cestující," varuje před dalším rozkrádáním zařízení na železnici Jakub Ptačinský.

Problém se prý týká celé země.

„Chápu, že policie má starosti uhlídat pořádek ve městech, natož pak na železnici," míní Jakub Ptačinský.