Do jedné z nich strčil tak nešťastně, že si poranila koleno. Vážnější rány má ale padesátiletá žena na duši. Podle znalce trpí vážnou posttraumatickou poruchou, která se stále prohlubuje. Žena má například fobii z toho, že by mohla být znovu přepadena. Ven chodí výhradně za světla a jen když musí.

Případem se v pondělí zabýval Krajský soud v Brně. Šulcovi za devět trestných činů, od krádeže, výtržnictví až po loupež s těžkou újmou na zdraví, hrozil trest od pěti do dvanácti let. Za čtyři přepadení a krádež dvou kol nakonec dostal šest let nepodmíněně. Další rok natvrdo mu soudce přidal za další čtyři přepadení, která spáchal ještě jako mladistvý od loňského ledna do dubna. Také tehdy vesměs starším ženám v Třebíči vytrhl kabelku a utekl. Přepadení se navíc dopouštěl v podmínce.

Dohromady sedmiletý trest by si měl René Šulc odpykat ve věznici s dozorem. Rozsudek zatím není pravomocný.

Šulc ještě případné odvolání zváží. Státní zástupce Jiří Morava se odvolání vzdal. Soud včera také rozhodl, že Šulc zůstane i nadále ve vazbě. V případě, že se mladík odvolá, bude se případem ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci.

René Šulc se v pondělí u soudu ke všem přepadením přiznal. „Potřeboval jsem peníze a jídlo. Je mi to líto, už bych to nikdy neudělal," řekl stručně a odevzdaně mladíček Šulc.

V minulosti bral drogy, nedodělal učiliště a peníze si prý vydělával po brigádách. „Peníze mi dávala také babička," doplnil Šulc, který u soudu působil velmi plaše.

Jeho činy ale nijak „plaché" nebyly. Naopak, na bezbranné a starší ženy, z nichž je pět narozeno v rozmezí let 1937 až 1947, útočil za tmy, zezadu a ze zálohy. O Šulcově surovosti a odhodlanosti svědčí i výpověď napadené ženy, která řekla, že jí násilník urval kabelku takovou silou, že
ji v ruce po kabelce zbyly jen ucha. „Vracela jsem se večer z práce, když mne překvapil. Bylo to strašně rychlé, strčil do mě, až jsem upadla dozadu. Při pádu jsem si zlomila ruku. Kabelku jsem mu sama nabízela, protože jsem se chtěla vyhnout útoku," popsala další z napadených žen.

Kvůli zraněné ruce musela skončit s prací sanitářky v nemocnici. „Dostala jsem výpověď. Nemohu zvedat nic těžkého," řekla třiačtyřicetiletá žena.

POLEHČUJÍCÍ OKOLNOSTI

René Šulc mohl od soudu odejít s mnohem přísnějším trestem. Soud ale i na návrh státního zástupce přihlédl k polehčujícím okolnostem. Ocenil hlavně úplné doznání, lítost, spolupráci s vyšetřovateli i usnadnění hlavního líčení, když obžalovaný netrval na předvolání a vyslechnutí svědků ani znalců před soudem. Kromě toho je Šulc stále ve věku blízkém mladistvému.

„Chápu, že mu soud chce dát šanci, protože je mladý, ale podle mého názoru si zaslouží přísnější trest. Určitě bych trvala na tom, aby ve vězení musel pracovat," okomentovala rozsudek třiačtyřicetiletá napadená žena.

Kromě trestu musí Šulc poškozeným zaplatit způsobenou škodu. Jedna z obětí měla v kabelce dokonce třicet tisíc korun.