Otřesný případ agresivity je u tak mladého člověka nevídaný. Byť mu za napadení taxikáře, které policie nakonec vyhodnotila jako pokus o vraždu hrozí jako mladistvému poloviční trest, za vraždu romského kamaráda z minulého týdne muže dostat až dvacet let. „Za zvlášť závažný zločin vraždy, hrozí obviněnému odnětí svobody od patnácti do dvaceti let nebo trest výjimečný,“ informovala krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková.

Podle obvinění má mladík na svědomí život třiadvacetiletého kamaráda, otce dvou dětí ze stejného města. Podle informací Deníku Vysočina mělo jít navíc o zvlášť surový a trýznivý způsob usmrcení. Oběť měla v těle minimálně jedenáct bodných ran.

Na Vysočině jde o letošní první vraždu.

Ilustrační foto
Zděšení v Chotěboři: zavraždili tátu dvou dětí, tělo objevila policie v lese

Čin se měl stát v noci ve čtvrtek 17. března v lesní lokalitě zvané Koukalky u Chotěboře. Místo, kam místní lidé chodí na romantické procházky, se tak stalo dějištěm hrůzného činu, který od víkendu připomíná pietní místo se svíčkami, fotografiemi, květinami a vzkazy. „Toho pachatele jsem viděl ve čtvrtek dopoledne, jak šel kolem našeho domu. Překvapilo mne to, protože jsem ho tu nikdy předtím neviděl. Další den už chodil kolem domu znovu, ale tentokrát v doprovodu policistů a s pouty na rukou. Určitě společně hledali toho mrtvého. Je klidně možné, že samotná vražda se stala jinde a tělo také leželo jinde,“ míní majitel místní nemovitosti, jehož jméno redakce nechává s ohledem na citlivost tématu v anonymitě.

Policie v pondělí zveřejnila, že o incidentu mezi oběma mladíky měli informaci už ve čtvrtek večer. Existovalo totiž podezření, že mezi nimi mohlo dojít k vzájemnému napadení. Policisté vyhlásili pátrání a v okolí Chotěboře se rozjela akce, do níž se zapojili i místní strážníci a policejní vrtulník. „V pátek dopoledne se podařilo pohřešovaného muže najít. Bohužel nejevil známky života a na první pohled bylo kriminalistům jasné, že na jeho smrti nese vinu jiná osoba,“ uvedla Čírtková.

Krátce poté byl zadržen i podezřelý mladík, který se podle vyjádření policie k vraždě přiznal. Soud v Havlíčkově Brodě v neděli 20. března dopoledne nakonec poslal mladíka do vazby. Od soudu putoval rovnou do věznice v Brně.

Co přesně se mezi oběma mladíky stalo, není zatím jasné. Police uvedla, že to zjišťuje.

Brodské nádraží projde rekonstrukcí do třetího tisíciletí
Zastřešené nástupiště, výtah i koleje. Nádraží v Brodě čeká proměna za miliardy

Podle informací Deníku se útočník sice k činu přiznal a na policii vypovídal, ale důvod činu neuvedl. Údajně se měli jít spolu projít do lesa, pak se ale pohádali. Mladík svého kamaráda nejprve napadl pěstmi a poté vytáhl nůž a začal do něj bodat.

Podle informací Deníku měl obviněný mladík ještě jako sedmnáctiletý problém s drogami. Byl přistižen při řízení pod vlivem většího množství drog. Je pravděpodobné, že drogy mohly mít vliv i na to, co podle policie udělal svému kamarádovi. Policistům údajně řekl, že měl v sobě drogu a nedokázal se kvůli tomu ovládnout.

Obhájce: Nyní bez komentáře

Obhájce obviněného se nechtěl k případu vyjadřovat. „Bohužel vám k tomu nemohou nic říct, protože jsem vázán svými povinnostmi v souvislosti s trestním řízením, které je v této fázi neveřejné,“ konstatoval Slavomír Koreček z Havlíčkova Brodu.

Policie chtěla mít útočníka ve vazbě už loni v listopadu. „Stejného mladíka jsme v listopadu loňského roku vyšetřovali v jiném závažném případu, který se stal na Chotěbořsku. Jednalo se o přepadení řidiče taxislužby. Původně jsme tento případ posoudili jako trestný čin loupeže s těžkou újmou na zdraví. I když byl v tomto případě podán soudu návrh na vazební stíhání tehdy ještě mladistvého pachatele, soud návrhu nevyhověl a mladík byl za tento čin stíhán na svobodě. Letos jsme napadení taxikáře zpřísnili na pokus o vraždu,“ doplnil šéf kriminalistů Pavel Kubiš.