„Mám rozřezané celé břicho, svislé i podélné svaly. Měl jsem rok vývod, dostal jsem invalidní důchod. Předtím jsem fyzicky pracoval, sportoval. Teď to samozřejmě nejde. Mám doživotní komplikace," vyjmenovává Vladimír V. následky pobytu v nemocnici.

Jeho příběh začal na pohotovosti, kam jednu prosincovou neděli roku 2013 přišel s bolestmi břicha. „Poslali mne ale domů s tím, že to zřejmě bude zánět močových cest. Dostal jsem urologický čaj a měl jsem se za tři dny dostavitk obvodnímu lékaři," říká pan Vladimír. Bolesti ale neustávaly, vydržel jen jeden den a šel za obvodním lékařem. Ten se projevil jako odborník, naznal, že jde o slepé střevo, které je třeba okamžitě operovat. Pan Vladimír jel tedy opět do nemocnice. „Dostal jsem injekce proti bolesti s tím, že to slepé střevo nebude. Nechali mne ležet, až třetí den po nastoupení do nemocnice jsem měl jít na CT vyšetření," vzpomíná Vladimír V.

Mezitím mu ale tlusté střevo prasklo a bolesti se pochopitelně vystupňovaly. „Byl jsem v hrozných bolestech. Chodila za mnou akorát zdravotní sestra, která mi říkala, že už mi nemůže víc proti bolestem dát. Ptal jsem se, je tu nějaký doktor? Prý ne," popisuje pan Vladimír.

Tak to podle něj šlo od dvanácti hodin až do večera. „Až když jsem zkolaboval, padl vedle postele, najednou se něco začalo dít. Udělali mi akutní CT, okamžitě jsem jel na operační sál."

Po operaci měl vývod a dostal na nějakou dobu invalidní důchod. Poté dlouho nemohl sehnat práci. „Teď jsem práci našel, opravuji motocykly. Práci potřebuju, mám dvě děti," zmiňuje se pan Vladimír.

Rád by se vrátil ke své původní profesi, byl tesařem a jako živnostník se zavedeným podnikáním si vydělával mnohem víc než dnes. Kvůli zdravotním následkům už ale tesařinu dělat nemůže.

„Řekli mi, že budu žít normální život, ale nejde to. Všechny svaly mám přeřezané, nemůžu se ohýbat, nosit nic těžkého. Nikdy už nebude jako předtím," poněkud hořce utrousí pan V.

I to byl důvod, proč nakonec po několika letech nemocnici zažaloval. Okresní soud v Třebíči se začal sporem zabývat včera. Právní zástupce třebíčské nemocnice Martin Urbášek pronesl, že nemocnice nárok pacienta neuznává. „Nemocnice neshledává důvod, proč by měla odpovídat za následky. Ty byly způsobeny jeho závažným onemocněním. Navrhuji žalobu zamítnout," pravil.

Soudce Jan Kolba poté jednání odročil. Proces bude pokračovat za měsíc. Soudce hodlá vyslechnout znalce, který sepsal odborný lékařský posudek a také pravděpodobně dojde na výslech nemocničního personálu.