Na dílně byla taková zima, že to nebylo možné. Majiteli firmy Jiřímu Mičkemu (na snímku) si dělníci stěžovali, že plynové topení nefunguje. Když se snažil přijít na to proč, zjistil, že spalinové cesty zamrzají a kape z nich voda. Vyndal proto hadici z komína a strčil ji do kanalizace, aby z ní voda odtekla, a ulehčil spalinovým cestám. Jenže zanedlouho poté přiběhli dělníci, že na toaletě sedí jejich kolega a je mu špatně.

„Když jsme přijeli na místo, byl v bezvědomí. Okamžitě jsme nasadili plicní ventilaci a převezli ho do nemocnice s podezřením na otravu oxidem uhelnatým. Všimla jsem si, že měl i narůžovělou kůži, která je pro tento druh otravy typická," řekla včera u Okresního soudu v Jihlavě záchranářka Jiřina Petrová.

Zaměstnanec, který ve firmě pracoval od poloviny roku 2014, se nakonec skutečně otrávil oxidem uhelnatým a utrpěl vážnou poruchou mozku s trvalými následky. Podle zmocněnce poškozeného je jeho stav na úrovni malého dítěte a bude potřebovat trvalou péči.

„Jeho nervové buňky jsou natolik poškozené, že nějaké zlepšení jeho stavu je spíše v rovině teoretické," poznamenal zmocněnec Pavel Sejkora.

Kriminalisté a státní zástupce nakonec dospěli k názoru, že za to může Jiří Mičke, a obvinili ho z trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Z hadice totiž unikaly nebezpečné zplodiny a kanalizací se dostaly přes jednu ze šachet a přes větrací okénko i na toaletu, kde byl poškozený dělník. „Na to, aby se člověk otrávil oxidem uhelnatým, stačí i dvacet vteřin," poznamenal soudní znalec Ivan Vališ.

Jiří Mičke u soudu odmítl vypovídat. Deníku ale řekl, že se necítí vinen. „Vůbec nevím, jak se to mohlo stát. Do kanalizace z hadice vytékala pouze voda, ale ne zplodiny, ty přece stoupají vzhůru. Větrací okénko na toaletu bylo podle mého názoru v té době zavřené. Od té doby máme na dílně měřicí přístroje a za tu dobu se neobjevil jediný problém s únikem oxidu uhelnatého," uvedl Jiří Mičke.

Soudkyně Tereza Jedličková včera hlavní líčení odročila na březen, protože hodlá vyslechnout další svědky z řad zaměstnanců i lékaře záchranné služby. Rodina poškozeného požaduje po Mičkem odškodné před jedenáct milionů korun. Další bezmála dva miliony si nárokuje zdravotní pojišťovna.