Podle obžaloby kněz loni v létě v obci na Chebsku kvůli vlastnímu sexuálnímu uspokojení uřízl jinému muži bez jeho vědomí levé varle. Tomáši P. za to hrozí trest od pěti do dvanácti let.

Soud s knězem z Kanonie premonstrátů v Želivi na Pelhřimovsku Tomášem P. obžalovaným ze zločinu neoprávněného odebírání tkání a orgánů, začne na začátku listopadu. Informaci o termínu hlavního líčení Deník získal od Krajského soudu v Plzni. „Státní zástupce v obžalobě navrhl, aby v případě uznání viny byl obžalovanému uložen trest odnětí svobody v trvání tří let se zařazením do věznice s ostrahou, trest propadnutí věci, převážně zdravotnického vybavení, a ochranné sexuologické léčení v ústavní formě,“ informovala mluvčí krajského soudu Jana Rubášová.

Klášter v Želivě.
Želivský kněz, který uřízl muži varle, byl postaven mimo službu

Soud je zatím naplánován na 1. a 2. listopadu vždy v půl deváté dopoledne. Hlavní líčení by mělo být veřejné.

K případu se aktuálně vyjádřila i želivská kanonie. „Odsuzujeme konání, ze kterého je kněz obviněn. Neslučuje se totiž se službou kněze a je neomluvitelné, vyžaduje řádné prošetření ze strany státních úřadů a odborníků, se kterými od začátku kauzy spolupracujeme,“ stálo v prohlášení podepsaném jako Kanonie premonstrátů v Želivi. V prohlášení dále stojí, že obviněný kněz byl okamžitě po zatčení postaven mimo kněžskou službu a jakoukoliv církevní činnost. „Je v rukou lékařů, odborníků v chráněné léčbě. Ze závěrů soudního procesu vyvodíme jasné důsledky i v rámci našeho církevního procesu, který byl okamžitě po jeho zatčení zahájen,“ napsali premonstráti, jejichž opatem je Jáchym Šimek. O jaký proces se jedná, neupřesnili.

Sadista a nekrofil

Podle znalců je obviněný kněz sadista a nekrofil. Vzrušuje ho působení bolesti, krev a násilí. Odborníci vzhledem k jeho poruše osobnosti varují před pobytem na svobodě. Podle lékařů je kněz nebezpečný a měl by být izolován od společnosti v psychiatrické léčebně. Údajně si uvědomuje, že je jeho chování v rozporu s církevními hodnotami, současně ale čin bere jako důsledek vzájemné dohody mezi ním a poškozeným.

„Kontaktovali se na seznamovacím erotickém portálu. Poté obžalovaný přijel za poškozeným s úmyslem provedení předem dohodnuté implantace intimního piercingu - perel jacuzzi. Obžalovaný měl dát poškozenému vypít neznámou tekutinu, po níž ztratil vědomí. Během této doby měl obviněný odebrat poškozenému levé varle, a tím mu způsobit nevratnou změnu pohlavních orgánů,“ popsala mluvčí Rubášová.

Brutální bitka v Jihlavě skončila ztrátou zraku na levé oko.
Bitka na Vysočině: dostal pěstí a přišel o zrak. Podívejte se na brutální video

Zatímco obžalovaný kněz tvrdí, že šlo o vzájemnou dohodu, proto nemá žádné výčitky, poškozený mluví o tom, že poté, co se probral z bezvědomí, všiml si stehů pod penisem. Tři dny po zákroku musel být převezen do nemocnice s hnisající ránou. Lékaři mu sdělili, že mu chybí varle a informovali i policii. Obviněný kněz tvrdí, že poškozený mluvil o tom, že chce uříznout varle a řezat měli oba dva. Kdo fyzicky amputaci provedl, si údajně nepamatuje.

O podrobnostech případů zhruba před měsícem informoval i server Novinky. Kriminalisté při domovní prohlídce v klášteře našli podle portálu velké množství chirurgických nástrojů včetně skalpelů. Kněz se měl také pod tíhou dalších důkazů přiznat, že se setkal ještě s jiným mužem, kterého také zajímaly sadistické sexuální praktiky. Tehdy však došlo pouze k zapichování jehel, nikoli řezání orgánů. Uchovával i papírky s různými poznámkami jako „rychlé uspokojení se vzrušením – hodně nebezpečné“ nebo „posouvání hranic“ či „hrdinství bez hranic“.

Podle Novinek se kněz přiznal, že je homosexuál, ale popřel, že by ho vzrušovaly sadistické praktiky. Na internetu o sobě uváděl, že je sadista, který má rád krev a násilí, což vysvětloval tím, že měl touhu porozumět ostatním lidem, proč takové praktiky vyhledávají. „Lákaly mě jejich životní příběhy,“ tvrdil podle serveru kněz. A právě proto prý také zareagoval na příspěvek poškozeného, který hledal někoho sadisticky zaměřeného, kdo by mu provedl kastraci varlete.