„Chci navázat na práci odcházejícího předsedy, který po sobě zanechal dobře fungující úřad. Žádné zásadní změny nechystám,“ řekla stručně Deníku sedmačtyřicetiletá Martina Chlupáčková. Novou předsedkyní Okresního soudu v Třebíči je Ludmila Novotná, která vystřídala Františka Frulu. Také Novotná byla do nové funkce jmenována od začátku října.

Sova i Frula jsou dlouholetí zkušení soudci, kteří vydrželi na svých postech nepřetržitě více než sedmadvacet let. V tomto směru patří v zemi mezi rekordmany.

Zřejmě by své posty zastávali i nadále, kdyby to nezatrhla nová právní úprava z roku 2010. Podle ní může být předseda soudu ve funkci maximálně sedm let.

Petr Vaněk před Okresním soudem v Jihlavě.
Po třech letech padl trest za smrt cyklisty

Vladimír Sova sice už úřad nepovede, ale soudit bude dál. „Tím, že se stanu řadovým soudcem, mi ubude hodně povinností, spjatých s chodem celého soudu, a budu mít víc času na samotné souzení. Na to se těším,“ svěřil se Deníku s aktuálními pocity Vladimír Sova. I nadále se tak před ním budou muset mít na pozoru především neukáznění řidiči. Vladimír Sova má pověst jednoho z nejpřísnějších soudců v zemi, jejichž specializací jsou trestné činy v dopravě.

„Jsme soud, takže nemůžeme rozdávat tytéž, nebo dokonce menší tresty, než padají v přestupkových řízeních na městských úřadech,“ zdůvodňuje často svá rozhodnutí Vladimír Sova.
V pondělí mu za jeho dlouholetou práci soudce přijel osobně poděkovat předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek. Od kolegů pak dostal jako dárek luxusní pero.

„Jsem pyšný na to, že nová budova je spojena i s tím, že jsem byl předsedou,“ poznamenal Vladimír Sova. Trochu ho ale mrzí přístup Ministerstva spravedlnosti, které podle něj nedokáže dostatečně ocenit práci dlouholetých soudců.

„Nečekám zlaté hodinky s věnováním, ale například osobní návštěva ministra a poděkování z jeho úst včetně předání jmenovacích dekretů novým soudcům, by podle mého názoru bylo vhodným a důstojným vyjádřením úcty k naší práci,“ míní Vladimír Sova.

Soudci mohou svou práci vykonávat maximálně do sedmdesáti let. Vladimír Sova předpokládá, že tak dlouho soudit nebude.

Horácký zimní stadion.
Multifunkční hala je řešením. Město na ni ale nemá

„Do důchodu bych rád odešel zhruba v pětašedesáti letech. Když jsem kolegům děkoval za jejich spolupráci, tak jsem jim řekl, že jsem se sice v téhle budově narodil (jihlavský soud sídlí v přestavěné staré nemocnici pozn. red.), ale nehodlám v ní i umřít,“ dodal Vladimír Sova.