Celníkům nakonec pomohli policisté, kteří se svým služebním vozidlem silnici u Kochánova zablokovali. Řidič vectry skončil následně s pouty na rukou.

Celníkům se pak potvrdilo podezření, proč vozidlo, které si vytipovali, stálo za pronásledování. „Po otevření zavazadlového prostoru a sejmutí dvou přikrývek bylo nalezeno deset plastových kanystrů o objemu 30 litrů a řidič k obsahu 300 litrů uvedl, že se jedná o čistý líh, který vezl z Českého Těšína do Prahy. V prostoru zadních sedadel navíc celníci ve dvou cestovních taškách našli 15 kartonů cigaret různých značek bez tabákových nálepek,“ upřesnil popis zajištěného nákladu z osobního vozu mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman.

Celníci sledovali vytipované vozidlo od 111. kilometru dálnice D1, kde se ho ve směru na Prahu pokoušeli na odstavném parkovišti zastavit nejprve. Na světelný pokyn ale řidič nereagoval, šlápl na plyn a vrátil se na dálnici ve směru na Prahu. „Ujíždějící vozidlo sjelo z dálnice na 104. kilometru a vydalo se směrem na Štoky. Na exitu 112 na dálnici zpět najelo ve směru na Brno a opustilo ji po sedmi kilometrech u Velkého Beranova. Dále vysokou rychlostí pokračovalo přes Rytířsko, Zhoř a Stáj, za níž odbočilo na Chroustov a přes Pavlov, Zahradiště a Netín se blížilo Velkému Meziříčí,“ přiblížil trasu honičky mluvčí celního úřadu.

Gastronomická výstava nabídla mimo jiné ukázku cukrářských výtvorů, studených mís i slavnostních tabulí.
OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Podle celníků řidič agresivní jízdou ohrožoval zdraví své spolujezdkyně a při projíždění obcemi také několik kolemjdoucích. „Podvečerní honička v silném větru a lijáku se naštěstí obešla bez zranění a poškození vozidel,“ doplnil Zeman.

Zajištěné vybrané výrobky se nyní podrobují expertize v celní technické laboratoři a případ dále šetří odbor pátrání.