V síti policejní kontroly uvízlo víc než třicet řidičů. Dostali pokutu.

„Parkování kamionů na dálnici v místech, která nejsou určena k parkování, je velice nebezpečným jevem, který bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Proto se na podobné kontroly zaměřujeme a budeme zaměřovat v rámci běžného výkonu služby i v dalším období,“ uvedl Jiří Chvátal, zástupce vedoucí Dálničního oddělení ve Velkém Beranově, který byl velitelem akce.

Zimní riziková místa pro řidiče na Vysočině.
MAPA: Pozor, tady to v zimě klouže. Podívejte se na nebezpečná místa na Vysočině

Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové odstavené kamiony představují obrovské riziko pro projíždějící řidiče, kteří mohou špatně stojící jízdní soupravu snadno přehlédnout. „Pak dochází k naprosto zbytečným a většinou velice vážným dopravním nehodám, které pak omezují na dlouhé hodiny průjezdnost dálnice,“ poznamenala Čírtková. Policisté v rámci akce zjistili celkem 31 prohřešků. „Všechna porušení se týkala špatného parkování. Všechny tyto přestupky policisté vyřešili uložením blokové pokuty. Řidiče policisté vyzvali, aby místo, kde nesprávně parkovali, opustili a zaparkovali na místě k tomu určeném,“ doplnila Čírtková.

Policejní kontroly se týkaly způsobu parkování kamionů zejména v nočních hodinách a časných ranních hodinách, kdy je snížená viditelnost. „Denně se totiž stává, že řidiči kamionů odstavují své jízdní soupravy na nájezdech a sjezdech z dálnice D1 nebo dokonce parkují přímo na dálničním tělese v prostoru připojovacích pruhů nebo na krajnici,“ zdůraznila Čírtková