První rozsudek přitom zněl – vinen. Za usmrcení z nedbalosti dostal šestačtyřicetiletý kněz v říjnu 2018 šest měsíců s podmínkou na jeden rok. Jenže Nejvyšší soud v Brně (NS) verdikt zrušil. Okresní soud minulý týden 20. května musel případ znovu projednat.

„Obžalovaný byl obvinění zproštěn. Rozhodnutí zatím není pravomocné,“ informovala mluvčí třebíčského soudu Jaroslava Valášková.

Petr Kubát
Děsivá vzpomínka: Bankovní lupič se odpálil granátem přímo ve středu města

Soud v Třebíči se musel řídit právním názorem NS, podle něhož je nutné posoudit především míru společenské škodlivosti a zda je nutné, podobné případy trestně postihovat.

„Na místě je otázka, zda existuje zájem společnosti na postihu i takových případů, které ve své podstatě hraničí s nešťastnými náhodami,“ upozornil v obecné rovině předseda senátu Nejvyššího soudu Josef Mazák.

Pád ze schodů do sklepa

Neobvyklý případ se stal na faře ve Valči 29. dubna 2017. Během prohlídky fary si devětašedesátiletý muž z Ostravska nevšiml otevřeného sklepa v podlaze a po pádu ze schodů se smrtelně zranil. Policie tehdy na místo přivolána nebyla. Všichni včetně lékařů se domnívali, že šlo o nešťastnou náhodu a poškozený díru v zemi s největší pravděpodobností přehlédl. Policie se o události dozvěděla až těsně před pohřbem od patologa. Následovala soudní pitva, která jako příčinu smrti určila masivní krvácení do mozku. Kriminalisté nakonec dospěli k názoru, že za smrt může farář Seknička, protože nezachoval dostatečnou míru opatrnosti, podcenil možná rizika a nebezpečné místo dostatečně nezajistil. Farář u soudu řekl, že z právního hlediska nijak nepochybil a neví, co měl tehdy udělat jinak.

„Z morálního a lidského hlediska je to obrovská tragédie, která mne dodnes pronásleduje,“ vyjádřil se u soudu Michal Seknička. Nové rozhodnutí soudu vítá.

Ilustrační foto
Nabral sušenky, kávu i sprchový gel. Strážníci zloděje z Třebíče chytli na rampě

„Zatím bych se k tomu nechtěl vyjadřovat, protože rozhodnutí není konečné. Státní zástupce, který čeká na písemné odůvodnění nového rozhodnutí, se může ještě odvolat,“ uvedl pro Deník Vysočina Seknička.

Farnost ve Valči spadá pod brněnské biskupství. Vedoucí právního oddělení Milan Dobeš už před časem Deníku sdělil, že se biskupství k případu nebude do pravomocného rozhodnutí soudů vyjadřovat.

Snímek motorkářů.
Poznáte je? Policie pátrá po motorkářích, kteří jezdili v rezervaci