Počet 5 538 znamená meziroční nárůst o 226 trestných činů. Po několika letech poklesu tak byl loni zaznamenán nárůst. „Trend poklesu nešel udržet do nekonečna,“ poznamenal Peňáz. Obdobný vývoj jako na Vysočině je zřetelný také na celorepublikové úrovni.

Krajské policisty těší i to, jak se daří odhalovat pachatele. „Loni se podařilo objasnit 3 470 trestných činů, objasněnost tak činila 62,7 procenta. Pracujeme i na starších věcech, z předchozích let jsme objasnili 409 případů,“ okomentoval statistiky náměstek s tím, že v objasněnosti obsadili policisté z Vysočiny páté místo.

Ilustrační foto
V Jihlavě prodávali pervitin i extázi. Kriminalisté dvojici dopadli na nádraží

Nárůst počtu trestných činů byl zaznamenán ve všech okresech kromě Třebíče, pozitivní je naopak objasněnost přes sedmdesát procent na Pelhřimovsku. „To je unikátní číslo v rámci celé České republiky,“ těší Peňáze.

V loňském roce bylo nebo stále je stíháno 2 948 osob, recidivistů je více než třetina. Celkem 236 bylo cizinců, 235 trestných čin spáchali mladiství do sedmnácti let.

Sedm vražd

Na Vysočině se loni odehrálo sedm vražd, některé ve stadiu pokusu. Všechny se podařilo objasnit. Do evidence vysočinských policistů spadá i případ, na kterém pracovali policisté z Prahy. Šlo o situaci, kdy byl partnerský pár z Prahy nalezen ve vodní nádrži Rozkoš ve východních Čechách. „Případ je vykázán u nás, protože místo, kde mělo dojít k usmrcení, bylo v Kraji Vysočina,“ vysvětlil Peňáz.

Dále policisté například uvedli, že se loupežných přepadení často účasnili mladiství „Jsou to osoby z poruchových rodin nebo z výchovných zařízení,“ podotkl náměstek. Roste také mravnostní kriminalita provedená pomocí internetu a to bude zřejmě narůstat. Klesají naopak drobné hospodářské podvody jako je neplacení faktur. Téměř polovinu všech trestných činností pak tvoří majetková kriminalita, která je navíc nejhůře objasnitelná.

Ilustrační snímek
Provozovatel kebabu věznil a obtěžoval mladistvou brigádnici

U krádeží automobilů prý už nejsou hlavním cílem zlodějů škodovky, zejména pak octavie, jako tomu bylo před deseti lety. „Většinou se jedná o luxusní vozidla německých značek, která potom končí v zahraničí,“ řekl Peňáz. Loni na Vysočině zmizelo 67 aut, stejně jako o rok dříve, objasněnost přitom byla přes 61 procent.

„Toxikriminalita nám stoupá a já jsem za to rád,“ uvedl Peňáz další oblast a záhy vše vysvětlil. „To je trestná činnost latentní, která probíhá skrytě.“ Na případech pracuje i specializovaný tým a drogových případů tak na Vysočině policisté odhalí a stíhají více než v některých větších krajích, například v Jihočeském, Plzeňském nebo Královéhradeckém.

Vývoj kriminality na Vysočině

2015 2016 2017 2018 2019
Registrováno 6 880 5 986 5 459 5 312 5 538
Objasněno 4 103 3 683 3 342 3 152 3 470
Objasněnost v % 59,6 61,5 61,2 59,3  62,7
Zdroj: PČR