Její závazky se nyní šplhají k milionu korun. „Jsme švorc. Pan Ondráček hospodařil tak, že všude zanechal dluhy, a nějaké peníze nám i odcizil. To, co nám provedl, je neodpustitelné," zlobí se nová předsedkyně ligy Dagmar Kubištová. „Největší položkou je dluh přes 700 tisíc, protože pan Ondráček neplatil v Třebíči zdravotní a sociální pojištění třem nebo čtyřem zaměstnancům. Není to za rok nebo dva, ale za mnohem delší dobu," podotkla.

I rok po Ondráčkově odvolání, vyloučení z ligy a následném zmizení se hlásí noví a noví věřitelé. Organizace by tak měla zaplatit například 40 tisíc veterináři. Dalším závazkem se v úterý při veřejném jednání zabýval Okresní soud v Třebíči. Energetická společnost E-on požadovala přes 72 tisíc korun za uhrazení nákladů na spotřebu elektřiny v třebíčském útulku za rok a půl dlouhé období, které vyvrcholilo odpojením přípojky. „Žalobě jsem vyhověl. Rozhodnutí je nepravomocné," dodal soudce Jan Tesař.

Pochybnosti panují u příspěvku třebíčské radnice útulku pro první pololetí loňského roku. Jedná se o 280 tisíc korun. Městu dodnes chybí doklady o tom, na co útulek peníze použil, a proto podalo trestní oznámení. „Záležitost prověřujeme, vzhledem k fázi vyšetřování ale nebudeme poskytovat bližší informace," řekla mluvčí Policie ČR Jana Kroutilová.

Provoz útulku převzalo před rokem od třebíčské Ligy na ochranu zvířat město. Dluhy vůči zaměstnancům a další závazky zůstaly na vrubu ligy. „My jsme zaměstnance útulku přijali, ale až od 1. července. Co bylo před tím, ať už tam byly poměry jakékoli, město řešit nemůže," vysvětlil třebíčský radní Pavel Heřman. Současný útulek leží na soukromém pozemku. Mezi vlastníkem a městem existuje podle Pavla Heřmana dohoda. Platná je do června příštího roku. V té době už by měl stát nový útulek v Hrotovické ulici. Jeho realizace se už několikátý rok odsouvá, aktuálně kvůli přepracovávání projektu.

Osud kdysi uznávaného ochránce zvířat Petra Ondráčka je nejistý. Podle Dagmar Kubištové přišel o veškerý svůj majetek a nyní žije na ulici. Faktem je, že v seznamu hledaných osob Policií ČR nefiguruje. „Je to smutný příběh. On byl pro péči o zvířata zapálený," připomněl Pavel Heřman.