Muži ve věku pětapadesát a devětapadesát let přistoupili k nakupující ženě, která měla tašku zavěšenou na nákupním vozíku. „Jeden z mužů začal odpoutávat pozornost seniorky, druhý využil nestřeženého okamžiku a z tašky ženě odcizil peněženku,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Po krádeži se snažili pachatelé z obchodního domu utéct. Jednoho z nich ale zadrželi pracovníci ostrahy. „Na místo byli přivoláni policisté, kteří vypátrali i druhého cizince, který byl na parkovišti ve vozidle,“ dodala Kroutilová. Oba cizinci skončili v policejní cele.

Sprejování zdi v centru Jihlavy.
Velké graffiti v Jihlavě už sprejer vybarvuje

Policisté následně zjistili, že muži naprosto stejným způsobem již okradli jinou seniorku letos v dubnu.

„V žádném případě by nakupující v obchodech neměli svoje kabelky, tašky nebo jiná zavazadla odkládat do nákupních vozíků, ani na jakékoli jiné nezabezpečené místo,“ apeluje Kroutilová zejména na ženy. Ty by měly mít kabelku pořád ve své blízkosti, nejlépe přímo před sebou. „Důležité je nenechávat si kabelku otevřenou,“ dodala Kroutilová. Vůbec nejhorší kombinace je otevřená taška a peněženka navrchu.

Co se týká mužů, i oni by měli mít přiruční tašky také neustále u sebe. Pokud s sebou nosí pouze peněženku, je nejvhodnější místo pro její uložení vnitřní kapsa bundy.