„Do té doby, než se podaří zjistit, o jakou látku šlo, bude budova uzavřena," sdělila včera Deníku mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Na místo museli vyjet profesionální hasiči, kteří zasahovali v přetlakových oblecích. Vzorky neznámé kapaliny si přijeli odebrat pracovníci chemické laboratoře z Tišnova. Kvůli zásahu byl omezen i vjezd na náměstí. Nikdo nebyl zraněn.

Podle informací tajemníka úřadu Marka Švaříčka šlo o kyselinu máselnou. Tato látka se vyskytuje například ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu, ale zdraví je prakticky neškodná. „V budově je neuvěřitelný puch. Bude nějakou dobu trvat, než se podaří zápach z budovy dostat. V permanenci jsou všechny naše uklízečky a vymýšlejí nejrůznější způsoby, jak se toho zbavit," řekl včera v podvečer Deníku starosta města Radovan Necid. Úřad by měl být po nočním větrání veřejnosti přístupný.

Nespokojený klient?

Zaměstnanci si zápachu všimli kolem půl desáté dopoledne. Když zjistili, že pochází z neznámé látky rozstříkané po chodbách a schodištích, zavolali hasiče. V budově mají pracoviště odbor dopravy, správní odbor a vyřizují zde doklady.

Ve středu byl navíc úřední den. „Zřejmě to udělal nějaký nespokojený klient. Jinak si to nedokážu vysvětlit. Možná někomu vadilo čekání na výměnu řidičských průkazů, což by byl paradox, protože v tomto ohledu jsme třetí nejrychlejší úřad v republice," upozorňuje starosta Necid.

Jak se látka do budovy dostala, vyšetřuje i policie ve Velkém Meziříčí. „Vyhodnocujeme kamerové záznamy z úřadu a vyslýcháme svědky, Případná právní kvalifikace bude určena až poté, co se nám podaří zjistit, jak se na úřad látka dostala," informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Zatím totiž není jasné, jak přesně se chemikálie v objektu objevila. Vyloučen není úmysl, ale ani neopatrnost. Tuto mužnost ale pracovníci úřadu vylučují, protože tekutina byla i v místech, kam se běžně nechodí. Vyčíslit se také musí případná škoda.

Radovan Necid naznačil, že to nemusel být první úmyslný útok na radnici. „Vzpomínám si například na rozbité světlo ve výtahu. Když jsme to nechali spravit, stalo se to znovu," uvedl starosta Velkého Meziříčí.