„Ve čtvrtek 11. dubna kolem deváté hodiny ráno zastavili policisté z mobilní jednotky Ředitelství služby cizinecké policie na 162. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu dodávku Mercedes Benz s mezinárodní registrační značkou Velké Británie. Při důkladné kontrole dodávkového vozidla policisté zjistili, že uvnitř dodávky se v nákladním prostoru za falešnou přepážkou ukrývalo třináct běženců – deset dospělých osob a tři malé děti. Tyto osoby u sebe neměly žádné doklady, které by prokazovaly jejich totožnost ani doklady, které by je opravňovaly k legálnímu pobytu na území České republiky,“ popsala případ policejní mluvčí Dana Čírtková.

Řidiče dodávky, pětatřicetiletého státního příslušníka Lotyšské republiky, policisté zadrželi a následně umístili do policejní cely územního odboru Žďár nad Sázavou. „Při důkladném ohledání zadrženého vozidla kriminalisté zjistili, že nákladní prostor dodávkového vozidla byl v přední části přepažen pomocí bílé dřevotřískové desky, za kterou byl vytvořený skrytý nákladový prostor, který byl podélně rozdělený pomocí dřevotřískové desky na dvě části. Do tohoto prostoru byl z podlahy vybudován vstupní otvor. V tomto značně omezeném prostoru zejména pro pohyb a pro provedení základních lidských potřeb, bylo ukryto a přepravováno všech třináct osob. Všichni byli vystavení nelidskému a ponižujícímu zacházení,“ uvedla Dana Čírtková.

„Již při jejich zadržení existovalo důvodné podezření, že se zřejmě jedná o státní příslušníky Irácké republiky. To se potvrdilo dalším šetřením ze strany policistů odboru cizinecké policie, kteří se všemi osobami provedli za asistence tlumočníka všechny potřebné identifikační a další procesní úkony související s jejich dalším pobytem,“ doplnila policejní mluvčí.

Ilustrační foto
Při nehodě zemřeli dva lidé, další jsou těžce zranění

Šest migrantů, mezi nimiž byly i tři malé děti, eskortovali policisté na bývalý hraniční přechod Starý Hrozenkov. „Tam si cizince k dalšímu opatření převzali kolegové ze Slovenské republiky. Pět cizinců bylo zajištěno a umístěno v záchytném zařízení pro cizince ve Vyšních Lhotách a dva v Bělé Jezové, neboť je důvodné podezření, že se jedná o cizince, kteří jsou již žadatelé o mezinárodní ochranu v jiné zemi Evropské unie. Pokud se potvrdí uvedené podezření, budou předáni do země, ve které o mezinárodní ochranu požádali,“ vysvětlila Dana Čírtková.

Policisté zjistili, že řidič dodávky naložil běžence zřejmě někde na území Rumunska a snažil se je odvézt přes území České republiky do Velké Británie a Severního Irska. „Kriminalisté ho obvinili z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let,“ doplnila Dana Čírtková.

Ilustrační snímek
Neznámý pachatel poškodil zaparkované auto