Loni v říjnu Lakatoš v Třešti fyzicky napadl svého známého Jana Hořínka a z peněženky mu ukradl tři sta korun, aby měl na alkohol. Poškozený měl šrám v obličeji a pokousaný prst. Incident ohlásil policii. Kriminalisté Lakatoše obvinili z loupeže.

Jenže čtyřiatřicetiletý Lakatoš si na Hořínka počkal, chytil ho pod krkem a vyhrožoval, že když obvinění nestáhne, ukřižuje ho. Lakatoš věděl, že mu hrozí až deset let vězení.

Julius Lakatoš u včerejšího soudu vše popřel. Pouze připustil, že mezi oběma muži došlo k hádce, při níž padlo několik facek, ale krádež peněz odmítl. Nepřiznal ani následné vydírání. Soud ale nakonec uvěřil verzi Jana Hořínka, podpořené několika dalšími svědeckými výpověďmi.

Ani Hořínek ale není žádný svatoušek. Odsouzen už byl patnáctkrát. Nikoli však za násilnou trestnou činnost, ale převážně majetkovou. To Lakatoš z dvanácti odsouzení stál před soudem pětkrát kvůli násilnému chování. Kuriózní je, že už v roce 1998 byl jednou za napadení Hořínka odsouzen k nepodmíněnému trestu.

Kromě záznamů v rejstříku trestů má Lakatoš i problémy s přestupky. Na otázku státního zástupce Ivo Nováka, kolikrát byl řešen pro přestupek, odpověděl Lakatoš s klidným svědomím, že jednou. „A nemohlo to být jedenáctkrát?“ Zeptal se znovu státní zástupce. „To mohlo,“ připustil obžalovaný Lakatoš. V devíti případech to bylo kvůli občanskému soužití.

Rozsudek není pravomocný. Lakatoš si nechal lhůtu na případné dovolání. Státní zástupce se práva na odvolání vzdal.