Sedmapadesátiletá Jana Vondráková si na předváděcí akci v Jihlavě koupila za pětadvacet tisíc vysavač, hrnce a televizor. Když přišla domů, rozležela se jí koupě v hlavě a rozhodla se ji zrušit.

Dle kupní smlouvy mohla věci vrátit do čtrnácti dnů, poslala je proto zpět. Ale ani teď, po třech měsících od předváděcí akce, nemá ani zboží, ani peníze. Rozhodla se proto podat trestní oznámení. „Zkoušela jsem se s nimi domluvit telefonem, ale neberou to a do dnešního dne se nic neděje. Můj syn tam volal hned ten den a řekli mu, že do čtrnácti dnů to můžu vrátit, ale takhle to dopadlo,“ popsala špatnou zkušenost Vondráková.

Jihlavský magistrát se proto kvůli neustále se zvyšujícímu počtu podobně podvedených lidí rozhodl rozdávat brožuru s názvem Jak nespadnout do pasti. Mezi Jihlavany je o ni velký zájem. „Dáváme je zdarma a lidé si jich mohou vzít, kolik chtějí. Brožurka říká především starším lidem, jak se mají chovat, když k nim přijde návštěva, o které třeba dopředu nevěděli. V brožurce je návod, jaké doklady mají požadovat například po neohlášených plynařích,“ přiblížila Iveta Nechvátalová z jihlavského turistického informačního centra .

V publikaci je k dispozici i vzor odstoupení od kupní smlouvy uzavřené při předváděcím nebo podomním prodeji. Je zde uveden i příběh podvedené sedmdesátileté Marty, který je navlas podobný příběhu Jany Vondrákové.

„Poté, co se stala výherkyní zboží z obálky, byla asistenty odvedena pryč od ostatních účastníků. Vyžádali si od ní občanský průkaz a nutili k podpisu kupní smlouvy na kuchyňský robot za pětatřicet tisíc korun, ke kterému dostane slíbenou výhru. Odolávala a chtěla se vrátit k ostatním účastníkům. Nedovolili to. Nakonec podlehla. I když se obratem pokusila od uzavřené smlouvy odstoupit, prodejce s ní nekomunikuje,“ stojí v brožuře.

I Jana Vondráková byla na předváděcí akci vybrána jako výherkyně. Pětadvacet tisíc jsou přitom pro ni velké peníze. „Jsem v invalidním důchodu, mám jít na operaci a toto je opravdu zlé,“ dodala smutně Vondráková.

Brožura je k dispozici ve stojanech a na pracovištích Městského informačního centra a Turistického centra v budově radnice na Masarykově náměstí a v budově brány Matky Boží až do rozebrání zásob. Vydavatelem brožury je Občanské sdružení spotřebitelů Test (www.dtest.cz), které provozuje i bezplatnou spotřebitelskou linku.