Není třeba si nalhávat, že elektromobilita vyřeší dopravu všech. Nevyřeší. Řadě uživatelů, ať už soukromníků, či firem, je k ničemu a ještě dlouho bude. Obchodní cestující, jenž najezdí denně stovky kilometrů, stejně jako člověk, který nemá možnost nabíjení doma na sídlišti ani v práci, která je pokaždé na jiné stavbě, je zcela mimo diskusi. Pak je tu ale velké množství lidí, jejichž běžný vzorec chování - každodenní jízda z domku do kanceláře v délce pár desítek kilometrů plus pravidelné víkendové cestování na chalupu - je k používání elektrického pohonu víceméně optimální. Této skupině brání v bližším zájmu o elektromobilitu jen přirozená skepse vůči novým pořádkům, která je lidskému druhu vlastní. V takovém případě je dobré překročit vlastní stín a kromě zjištění všech dostupných informací si fungování elektromobility vyzkoušet v praxi. Možností je dnes totiž už docela dost. 

Od prohlídky k jízdě

Testovací jízdu si můžete objednat u každého dealera, ale pokud očekáváte důkladnější uvedení do světa elektrické jízdy, obraťte se na Hyundai Centrum e-mobility v pražských Stodůlkách. Jedná se  o jeden z prvních evropských showroomů, v nichž zákazníci najdou jen elektrické a nízkoemisní vozy, plus samozřejmě veškeré související informace a poradenství.

S Mercedesem EQS se bez obav můžete vydat i do oblastí, odkud je to k nabíječce daleko
První elektromobil na dlouhé cesty. EQS už zvládne nahradit i Mercedes třídy S

„Postoj české veřejnosti k elektromobilitě je stále velmi skeptický a Centrum e-mobility jsme otevřeli mimo jiné proto, abychom zákazníkům poskytli realistický a praktický pohled na změny, které se s přechodem na ní pojí,” vysvětluje mluvčí automobilky David Pavlíček. „Možnost vyzkoušet si elektrický model je v tomto ohledu klíčová, protože především vlastní zkušenost s elektromobilem mnohé zavedené mýty spolehlivě bourá.”

Na internetových stránkách si rezervujete termín testovacích jízd, a pak můžete zkoušet, ptát se, zjišťovat dle libosti. Zdejší experti vám vysvětlí všechno, co se týká přechodu na elektromobil - od dojezdu, přes nabíjení až po péči o baterii. Můžete si vyzkoušet konektivitu, dálkové sledování nabíjení, dozvíte se o možnostech instalace domácí nabíječky a mnoho dalšího. Pravděpodobně nejvíc na vás zapůsobí samotná jízda na elektřinu, která je oproti té „spalovací” tichá, plynulá a neuvěřitelně příjemná.

Soužití na zkoušku

Testovací jízda vás možná navnadí, na skutečný život však zdaleka nepřipraví. Pořád si jen těžko dokážete představit, jak elektromobil zapadne do vašeho rodinného rozvrhu a každodenních zvyků. Udělat v tomto okamžiku rozhodnutí o milionovém výdaji je stále dost nekomfortní. Důkladnější, ale přitom stále nezávaznou zkouškou může být krátkodobý neboli „midterm” pronájem, jaké u nás nabízí například leasingová společnost Arval. Auto si můžete pronajmout na libovolnou dobu od jednoho do čtyřiadvaceti měsíců, přičemž nabídka je opravdu široká. „Po úvodním procesu, který prověří schopnost splácení, si klient přes přiřazeného konzultanta vybere vůz na požadované období,” popisuje postup pronájmu Vilém Mandlík, ředitel Operations Arvalu CZ. „Pak už si v případě dohody jen stačí zvolit místo, datum a čas přistavení vozu kdekoli v ČR, převzít vůz, jezdit a využívat všech výhod operativního leasingu.” Cena se na první pohled jeví vysoká (například za Hyundai Ioniq 5 při tříměsíčním pronájmu zaplatíte 16 990 Kč bez DPH za měsíc) ale zmiňovaných výhod není málo. Kdykoli máte možnost vyměnit auto za jiné, k dispozici je full servis zahrnující výměnu pneumatik, servisní prohlídky, dálniční známku, povinné ručení a havarijní pojištění, náhradní vůz i asistenci.

Nový Enyaq Coupé jsme poprvé zkoušeli na silnicích v italském Toskánsku
Enyaq Coupé RS je nejrychlejším modelem Škody. Zkoušeli jsme také, kolik ujede

Další výhoda je, že můžete vybírat víceméně ze všech elektromobilů aktuálně dostupných na našem trhu. „Mezi nejžádanější modely patří Škoda Enyaq, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a Tesla Model 3,” vypočítává Vilém Mandlík, ale fantazii se meze nekladou. Navíc, jak již bylo řečeno, auto můžete v průběhu zápůjčky i obměnit.

 Takováto dlouhodobá zkouška již ukáže, zda jsou vaše tradiční cesty pro elektromobil vhodné, jestli jste schopni plánovat dobíjení a jestli dostatečně oceníte výhody jízdy na elektřinu. Ať se poté rozhodnete své vydělané peníze utratit jakkoliv, můžete říct, že jste se rozhodli vědomě a se všemi informacemi v rukách.