Zorientovat se na trhu autosedaček, kde se nacházejí stovky produktů, je pro běžného smrtelníka téměř nemožné. I proto pořádají evropské autokluby jejich pravidelné testování. Zodpovědní rodiče – a těch je dnes naštěstí valná většina – se pak mohou informovaně rozhodnout a neutrácet peníze za potenciálně nefunkční výrobky. 

Absolutním základem je samozřejmě správně vybraná velikost sedačky a její bezchybné upevnění do auta. V nezávislých testech však zjistíte, zda splňuje kompletní řadu bezpečnostních parametrů, tedy nejen odolnost proti čelnímu a bočnímu nárazu, ale také jednoduchost manipulace či bezpečnost použitých materiálů. Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky důkladných testovacích procedur z letošního podzimu. Jak si vedly testované produkty tentokrát?

Kategorie 0 - 13 kg: do 18 měsíců

V takzvaném vajíčku dítě polosedí a pololeží jako v kočárku a je chráněno od nožiček až po hlavičku. Téměř všechna vajíčka jsou zároveň připevnitelná na podvozek kočárku a jsou vybavena madlem pro snadné přenášení. Do auta se instalují zásadně proti směru jízdy, většinou pomocí systému Isofix, který nabízí větší stabilitu než klasické upevnění  trojbodovým pásem a poskytuje také méně prostoru pro chybné upevnění. Cenové rozpětí je značné – zhruba od tří do třinácti tisíc. 

Vítěz kategorie: Bugaboo Turtle Air + Turtle Air Wingbase se známkou 1,6

2. místo: Cybex Cloud Z2 i-Size + Base Z2 se známkou 1,7

3. místo: Bugaboo Turtle Air bez Isofixu se známkou 2,0

Další vyhovující sedačky z této kategorie jsou Chico Kiros Evo i-Size + Kiros Evo i-Size Base a Cybex Cloud Z2 i-Size bez Isofixu.

Jako nevyhovující se ukázala sedačka Jané Koos i-Size R1 + iPlatform Comfy, která je u nás dostupná pouze v setu s kočárkem. Dosáhla sice dobrých výsledků z hlediska bezpečnosti, testeři ADAC však nalezli v potahové látce naftalen a zpomalovač hoření TCPP. V obou případech se jedná o látky  podezřelé z karcinogenity a ADAC nedoporučuje tuto sedačku používat.

Na testech zimních a celoročních pneumatik se podílejí také experti tuzemského Autoklubu
Jaké zimní nazout na rodinné auto? Barum Polaris je úsporná, ale horší na suchu

Kategorie 0 - 18 kg: do 4 let

Tento typ autosedačky prodlužuje délku cestování od prvních dní až do batolecího věku. Není však vhodná pro předčasně narozené a velmi drobné děti. Stále se umisťuje proti směru jízdy, většinou již není určena k připevnění na kočárek ani na přenášení. V této kategorii žádný z modelů nepropadl.

Vítěz kategorie: Swandoo Curie, na našem trhu nedostupná, se známkou 1,9

2. místo: Cybex Sirona Z2 + Base Z2 se známkou 2,3

3. místo: Lionelo Antoon Plus se známkou 2,9

Kategorie 0 - 25 kg: do 7 let

Kategorie umožňuje používat jednu autosedačku mnoho let a tím šetřit na nákladech. V mnoha ohledech jde však o kompromisní řešení, ať už se jedná o bezpečnost, či o manipulaci. 

Sedačky Chicco Seat3Fit i-Size a Chicco Seat3Fit i-Size Air si shodně odnesly hodnocení 3,2 , které je sice stále vyhovující, bezpečnost při čelním a bočním nárazu je však pouze průměrná. Také instalace sedačky do auta a poutání dítěte do sedačky nepatří mezi nejsnadnější. 

Kategorie 61-125 cm: od 1 roku do 7 let

Jde o rostoucí autosedačky, určené k upevnění po směru i proti směru jízdy. S jejich pomocí pokryjete dvě růstová období dítěte, pro dítě na spodní hranici velikosti však mohou být tyto autosedačky větší, než by měly být, pro dítě na horní hranici zase těsnější. Výhodou je možnost vozit dítě proti směru jízdy až do školního věku. 

Sedačky BeSafe Stretch a Axkid Minikid 3, obě bez Isofixu, si odnesly hodnocení 2,9 respektive 3,1. ADAC upozorňuje na horší stabilitu a komplikovanou obsluhu, která může vést k chybám při poutání. 

I sedadlo spolujezdce může být pro dítě nejbezpečnějším místem

Kategorie 9-36 kg: 76-150 cm, do 12 let

Multi-věkové autosedačky jsou určeny pro děti od 15 měsíců do 12 let. Také v tomto případě jde však o kompromisní řešení, ať už se jedná o bezpečnost,m či o manipulaci.

Sedačky Maxi Cosi Titan Pro i-Size a RECARO Toria Elite získaly v testu hodnocení 2,5 respektive 3,1 bodů. Přestože jsou hodnoceny jako vyhovující, ADAC poukazuje na vyšší hmotnost sedaček a s tím spojenou horší manipulaci a komplikovanější poutání dítěte.

Kategorie 15 - 36 kg, 4-12 let

Autosedačky pro větší děti již většinou nemají vlastní popruhový systém a poutají se pomocí bezpečnostních pásů automobilu. Konstrukce je uzpůsobena umístění po směru jízdy, většinou jsou tvořeny podsedákem s opěrkami na ruce a zádovou částí s bočnicemi. Zákonnou povinnost splňuje i samostatné použití podsedáku, ten však dítě nechrání v případě bočního nárazu. Odborníci proto radí používat kompletní sedačku co nejdéle.

Hodnocené sedačky Britax Romer Kidfix i-Size a Avionaut Maxspace Comfort System + získaly velmi slušné hodnocení 1,8 a 2,3 bodu. Obě lze upevnit systémem Isofix a poskytují dobré bezpečnostní parametry i snadnou obsluhu.