Pohon všech kol je oblíbený nejen v zemích, kde po většinu roku mají na silnicích sníh a led. U nás si ho velká část motoristů pořizuje spíše "pro strýčka Příhodu."

Pro obyvatele horských oblastí nebo pro ty, kteří tam v zimě chtějí nebo musí často zajíždět, je ale rovněž v našich končinách užitečný. Nehledě na přínos systémů pohonu všech kol v oblasti aktivní bezpečnosti.

V současné době, jak ukázal náš průzkum v cenících jednotlivých automobilových značek, u nás většinu vozů s pohonem všech kol, cenovkou pod 1 milión korun a s jinou karosérií než je SUV, nabízejí hlavně značky, které buď sídlí v Německu nebo mají německého vlastníka. To je samozřejmě případ rovněž tuzemské Škody Auto nebo španělského Seatu.

Na přehled vozů s pohonem 4x4 se můžete podívat do fotogalerie. Je tam vždy uvedena také cenovka.

Nejlevnějším hatchbackem s pohonem 4x4 je momentálně Suzuki Swift. Tento malý městský vůz lze pořídit již za 425 900 Kč. Také další levné "čtyřkolky" jsou od asijských značek. Na druhém místě je Subaru Impreza s cenovkou 630 000 Kč a na třetím místě poměrně velký pick-up SssangYong Musso.

Do hranice 800 000 Kč se vejde ještě Mazda 3, což je model s velikostí nižší střední třídy a kratší verze dodávky Volkswagen Caddy s plechovou nákladní skříní. Tento vůz pak do našeho přehledu patří rovněž v osobní i prodloužené varianě. Totéž se týká jeho klonu, kterým je Ford Tourneo Connect.

I v ceně do 500 000 Kč lze najít modely s pohonem všech kol
Přehled nejlevnějších SUV na trhu. Nejlépe pochodíte u korejských značek

Největším klasickým osobním vozem je Octavia. V případě tohoto modelu z Mladé Boleslavi je zajímavé, že stejná cenovka (784 900 Kč) se vztahuje jak k modelu s benzinovým motorem s výkonem 140 KW a převodovkou DSG, tak rovněž k verzi s dvoulitrovým turbodieselem poskytujícím nejvyšší výkon 110 kW. Příplatek za pohon všech kol je v tomto případě poměrně přijatelný - 50 000 Kč.

I auta s prestižními logy

Pohon 4x4 se ale u Octavie, podobně jako u většina dalších vozů v našem přehledu, dá získat pouze s určitou motorizací a stupněm výbavy.

Do miliónové hranice se vešla také slušná řádka vozů, které vyrábějí německé prémiové značky. Konkrétně BMW a Mercedes-Benz. Třeba takové BMW 2 Grand Coupé nebo Mercedes-Benz CLA jsou přitom již poměrně prostorná rodinná auta.

Značka Hyundai nabízí zájemcům solidní výběr v nižší cenové hladině
Přehled levných aut s automatickou převodovkou. Vybrat byste si měli u Hyundai

Celkem jsme našli 20 modelů, které mají pohon všech kol, stojí méně než milión a nejsou to SUV. Naopak SUV se stejnými parametry existují na našem trhu v současnosti tři desítky.

Pokud bychom cenový limit posunuli o deset procent, tedy na 1,1 miliónu, pak by se počet nabízených vozů (ne SUV) zvýšil o deset. Vybrat bychom si potom mohli ještě třeba Škodu Superb, Subaru Outback nebo třeba Volkswagen Golf Alltrack.

A pokud se ptáte, proč byste si měli s pohonem všech kol kupovat jiné auto než SUV, tak přidáváme tyto argumenty: Například při porovnání Škod Octavia a Karoq se stejnou motorizací 2,0 TDI 110 kW DSG má Karoq o půl litru vyšší spotřebu, menší kufr a cenovku vyšší o 54 000 Kč.