Čokoládové řezy z červené řepy
Suroviny:
-
korpus:
- 300 g červené řepy (3 menší bulvy)
- 125 g másla, 100 g hořké čokolády (min. 50 % kakaa)
- 180 g cukru krupice
- 3 vejce
- 30 g holandského kakaa
- 300 g hladké mouky
- 1 rovná lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
-
krém:
- 250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)
- 35 g cukru moučka
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- asi 20 g hořké čokolády na zdobení
Postup:
Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (podle velikosti to trvá asi 40–60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.
Troubu zapneme a nastavíme na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Plech o velikosti 40x30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ho jen vyložíme pečicím papírem.
Máslo necháme rozpustit, nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme dohladka. Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou vytvoříme homogenní směs.
V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20–30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí – musí vyjít suchá bez stop syrového těsta. Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.
Na krém vyšleháme mascarpone a cukr dohladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud ho nemáte, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30 g), znovu krátce prošleháme.
Hotový krém natřeme na vychladlý korpus v tenké vrstvě (nelekněte se, po chvíli začne chytat růžový odstín – to barví řepa, ale ničemu to nevadí).
Celou buchtu nařežeme na řezy – buď malé čtverce, nebo trojúhelníky. Střed každého kousku ozdobíme hromádkou čokoládových hoblín, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.
Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.
Tip: Pokud chcete řezy s výraznější červenou barvou, uberte nebo zcela vynechte kakao.
Křenová pomazánka s červenou řepou
Suroviny:
- 1 menší červená řepa
- termizovaný sýr
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
Nejprve dáme upéct červenou řepu. Troubu předehřejeme na 190 °C, omytou, ale neloupanou řepu položíme na kus alobalu, pokapeme olivovým olejem a osolíme. Řepu zabalíme a dáme péct v malé zapékací misce.
Řepa je měkká po cca 30–40 minutách pečení. Po vystydnutí ji oloupeme a nastrouháme ji na hrubém struhadle.
Sýr smícháme s nastrouhaným čerstvým křenem. Přimícháme řepu a nasekané vlašské ořechy. Pomazánku dosolíme a opepříme dle chuti.
Polníčkový salát s pečenou červenou řepou
Suroviny:
- 2 malé červené řepy
- redukce z balzamikového octa
- olivový olej
- hrubozrnná sůl
- salát polníček
- 50 g anglické slaniny
- hrst vlašských ořechů
- pepř
Postup:
Nejprve si upečeme červenou řepu: důkladně ji omyjeme, osolíme hrubou solí a polijeme balzamikovou redukcí a olivovým olejem. Řepu zabalíme do alobalu a položíme do zapékací misky.
Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Poté nožem zkusíme, zda je už řepa měkká, a necháme ji vychladnout. Oloupeme ji a nakrájíme na jemné plátky nebo měsíčky.
Řepu položíme na proprané listy polníčku, osolíme a mírně pokapeme olivovým olejem.
Těsně před podáváním opečeme na pánvi pár plátků anglické slaniny, přidáme je k salátu a řepě spolu s nasucho opraženými vlašskými ořechy.
Vše nakonec polejeme výpekem ze slaniny a ochutíme čerstvě mletým pepřem.
Benefit pro nové předplatitele: e-kniha o imunitě v PDF podobě (v případě předplatného na 3 a 12 měsíců)
Zdroj:
Recepty Svatavy Vaškové (Coolinářka) a Marcely Prachařové (Pradobroty)