Přiznejte si, kolikrát jste od počítače či televize prošli okolo kuchyně a něco dobrého jste si dali? Pozor na to. „V době karantény jsme obklopeni velkými zásobami jídla. Svoji roli hraje i stres, ať už uvědomělý, či podprahový. Je známo, že jídlo funguje jako uklidňující prostředek, protože vyvolává slastné pocity. Tím, že se s epidemickou situací potýkáme od jara, tak kila navíc pociťuje opravdu mnoho z nás a jejich shazování půjde hůř než jejich nabírání,“ konstatuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Mnozí lidé se v karanténě často vrhají na kutilství a domácí práce. Následky toho jsou pak často tristní.
Nebezpečné pády i popáleniny. V době covidové karantény přibývá domácích úrazů

Dalším faktem je, že spousta lidí, kteří byli v kancelářích zvyklí chodit přes oběd do restaurací, se v domácích podmínkách odbývá polotovary či dovážkou jídla typu pizza či fast food, což rozhodně není zdravá a vyvážená strava.

Nastolte řád

Je potřeba dodržovat počet jídel a pravidelnost. Energetická bilance musí být pro udržení hmotnosti v rovnováze, v případě hubnutí musí energetický výdej převažovat nad příjmem. V praxi to znamená méně pohybové aktivity, uzpůsobme tomu příjem jídla. Pozor, protipól hladovění není dobrou cestou.

„Bezmyšlenkovité snížení příjmu potravy, kterým tělo ochudíme o potřebné živiny, má za následek úbytek svalové hmoty, čímž se sníží hodnota vašeho bazálního metabolismu (BMR). Čím je hodnota vašeho BMR vyšší, tím můžete vašemu tělu dopřát vyšší energetický příjem. Pravidelnost stravování přináší několik výhod, nebudeme mít hlad a tedy sklony se přejídat, tělo nebude mít potřebu dělat si zásoby na horší časy a správnou skladbou živin můžeme ovlivnit nesoustředěnost a únavu, což se při práci z domova vždy hodí,“ říká Kateřina Šimková.

Praktická lékařka Ludmila Mazylkinová
Lékařka Ludmila Mazylkinová: Únavu a bolesti cítím i po svém vyléčení z covidu

Jsme vystaveni situaci, že mnohdy celé rodiny jsou doma. Děti mají domácí výuku, vy a partner jedete v režimu home office. Naštěstí spousta restaurací nabízí rozvoz. Pokud stojíte o zdravější výživu, zkuste se podívat po nabídce krabičkového stravování. Je to v podstatě také dovoz jídla, ale pokrmy jsou navrhovány nejen kuchaři, ale i nutričními týmy, které se postarají o vyváženost jídelníčku a šetrnou úpravu. Pokud budete hledat rychlá řešení ve formě hotovek z obchodů, tak věnujte pečlivou pozornost složení výrobku.

Vodu místo alkoholu

Být doma s partnerem či s dětmi je náročné, a tak v rámci zachování duševní rovnováhy hodně z nás sáhne po skleničce. A tady hrozí riziko alkoholismu i přibírání. Alkohol otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu. „Jestliže vynecháte alkohol, který tělo zavodňuje, a naopak vsadíte na čistou vodu, která vyplavuje toxické látky, vykročíte správným směrem za štíhlejší postavou,“ uzavírá odbornice. 

Hummus s chilli papričkami

SUROVINY: 30 g ředkve, 20 g mrkve, 20 g cizrny, 20 g fialové mrkve, 12 g mini toustů s celozrnnou moukou, 5 g tahini pasty. 5 g olivového oleje, 5 g vejce, 1 g citronové šťávy, 1 g chilli papriček, 1 g česneku, pepř, sůl

POSTUP: Uvařenou cizrnu nameleme, přidáme pastu tahini, utřený česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Umixujeme do hladka. Na konec vmícháme nadrobno nakrájenou chilli papričku. Vajíčko si uvaříme natvrdo a podélně rozpůlíme. Hummus zakápneme olivovým olejem a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou. Podáváme se zeleninou a toasty.