Podle dat zdravotního ústavu u nás v roce 2020 kouřilo 23,1 procenta lidí. O rok později to bylo 24,4 procenta. Spotřeba klasických cigaret ale klesá. Pomáhají tedy k vysokému číslu elektronické cigarety?
Ano. Část populace, co nikdy nekouřila, začala kouřit elektronické cigarety nebo zahřívaný tabák. Proto celkový počet kuřáků neklesá.

Stejné statistiky také udávají, že ubývá kuřáků ve věkové kategorii 15 až 24 let. Jak jsou na tom ale mladší děti? Podařilo se už prevencí vypudit experimenty s první cigaretou o školních přestávkách nebo za školou?
Děti bohužel stále začínají kouřit ve školním věku, nezřídka ještě na základní škole. Navíc k růstu počtu na nikotinu závislých mladistvých vede velmi snadná dostupnost nikotinových sáčků, které obsahují dokonce násobně vyšší hodnoty nikotinu než běžné cigarety.

Ilustrační snímek
Jak přestat kouřit? Odborníci umí vytvořit člověku plán na míru, navíc zdarma

Vláda momentálně probírá možnosti, kde vybrat více peněz do státního rozpočtu. Návrhy počítají i s vyšším zdaněním tabáku. Má podle vás vyšší zdanění neřestí příznivý vliv na snížení spotřeby kuřiva? Potvrzují to například zkušenosti ze zahraničí?
Jednoznačně. Nárůst daňového zatížení cigaret je jednou z cest k redukci počtu kuřáků. Navíc v delším časovém horizontu může nepřímo vést k redukci nákladů na léčbu kouřením podmíněných chorob.

Vladimír KoblížekVladimír KoblížekZdroj: se svolením České pneumologické a ftizeologické společnosti

A se kterými chorobami a zdravotními komplikacemi se jako lékař u českých kuřáků nejčastěji setkáváte?
Je jich dlouhá řada
, počínaje chronickou obstrukční plicní nemocí, přes idiopatickou plicní fibrózu, rakovinu plic, ischemickou chorobu srdeční po náhlou cévní mozkovou příhodou.

Mnoho odborníků předpovídalo, že po covidové pandemii kvůli zdravotním komplikacím a náporům na plíce začnou lidé odvykat kouření více. V hradecké nemocnici, kde působíte, funguje od roku 2015 Poradna pro odvykání kouření. Vnímáte, že je teď zájem pacientů skutečně vyšší?
Zájem je stále vyšší než naše možnosti. Nejvíce nových zájemců máme z řad pacientů zařazených do pilotního projektu pneumologů, radiologů a praktických lékařů nazvaných Screening plicního karcinomu.

Latence nástupu rakoviny u kuřáků je až 20 let, nádor se tedy objeví klidně i po dvou desítkách let od začátku pacientova kouření. Rakovina může přijít i v případě, že mezitím kouřit přestal
Kouření je nemoc. Vhodnou léčbu ale využije jen minimum lidí

Jaké jsou podle vás předpoklady proto, aby člověk přestal kouřit? Co je největším předpokladem úspěchu?
Dostatečná motivace. 

Dopady kouření jsou známé. Často se ale setkáváme s výmluvami a řekněme mýty, proč se lidé přestat kouřit obávají. Slýcháme klišé jako 'doktor mi řekl, že když přestanu hned kouřit, tělo z toho dostane šok.' Nebo se kuřáci bojí, že ztloustnou. Je na tom něco pravdy?
Přestat je nejlepší ihned poté co se člověk rozhodne a chce. Druhá obava je pravdivá, při odvykání od nikotinové závislosti část pacientů o něco přibere. Přínos je však výrazně větší. Proto neváhejte, pokud chcete začít domluvte se s nejbližší poradnou pro odvykání. Bez pomoci to jde těžko, s pomocí kvalifikovaných kolegů a kolegyň jsou úspěšní u velké části odvykajících. Zopakuji, že hlavním předpokladem je silná a pevná vnitřní motivace každého, kdo se rozhodně ukončit tuto formu škodlivé závislosti.