Do zoologické zahrady zavítalo o více než šestnáct tisíc osob více než o rok dříve. Za rekordním rokem 2016 zaostala nánvštěvnost jen o 1 413 lidí. „Tento rozdíl je však zcela zanedbatelný, neboť v letních měsících toto číslo činí návštěvnost za polovinu běžného všedního dne,“ řekl pro porovnání mluvčí ZOO Jihlava Martin Maláč.

Právě letní měsíce jsou totiž tradičně nejoblíbenější, jen během letních prázdnin do zoo zavítalo více než sto třicet tisíc návštěvníků. „Zajímavé však byly i měsíce duben s více jak 41 000 lidmi a říjen se 17 000 návštěvníky, což jsou počty o třetinu až polovinu vyšší oproti návštěvnosti uvedených měsíců v minulých letech,“ dodal Maláč.

Jedna z letošních nehod. Dopravní nehoda linkového autobusu s kamionem na křižovatce silnice II/602 a II/351 mezi Vysokými Studnicemi a Řehořovem.
Na Vysočině zemřelo loni při dopravních nehodách pětatřicet lidí

V zoo také loni přišlo na svět hned několik zajímavých zvířat. „Podle prvních propočtů a odhadů se v loňském roce v jihlavské zoo narodilo, či vyklubalo kolem osmdesáti druhů živočichů v počtu necelých pěti set jedinců. To je takový náš standard, nicméně na kusy se nám počet mírně zvednul díky několika úspěšným odchovům u plazů,“ uvedl ředitel Jan Vašák.

Nejvýznamnější odchovy pak podle Vašáka byli tygři sumaterští, babirusa sulaweská, irbisové, rysové karpatští, klokani uru, outloni malí, nebo pásovec kulovitý. V loňském roce i některá zvířata uhynula, patřili mezi ně samec žirafy núbijské Manu a tuleň obecný Artos.