Informace o úniku kejdy přišla v noci před třetí hodinou ranní. Hasiči následně na místě provedli provizorní opravu nádrží a instalovali norné stěny. Zkontrolovali také blízký potok, před jedenáctou hodinou dopolední se ale museli požárníci z Polné i z Jihlavy do lokality vracet a odčerpávat kejdu u Dobroutova.

Pouta, zatýkání - Ilustrační foto
Rozsudek v kauze bitky o vrátnici ve Stříteži u Jihlavy padne za dva týdny

Hasičský sbor zároveň informoval zástupce Vodoprávního úřadu a Inspekce životního prostředí. Ti na místě odebrali vzorky, které nyní analyzují. Starosta obce Vladimír Čížek se k případu vyjádřit nechtěl. Zápach kejdy zatím obyvatele obce neobtěžuje, nesmí se ale otočit vítr.

Celou věc nyní šetří Policie ČR jako trestný čin. „Ano, případem se policisté zabývají,“ potvrdila ve středu osmého března odpoledne krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Nejprve ale musí odborníci přesně říct, co se stalo, pak se dají do práce strážci zákona.

V tuto chvíli není jasné, zda došlo k technické závadě, vadě materiálu nebo například zanedbání revize. „Prověřujeme to jako trestný čin poškození životního prostředí. A je otázka, jestli to někdo zavinil,“ dodala Čírtková. Pokud v budoucnu policie dojde k závěru, že se nejedná o trestný čin, bude vše řešit Česká inspekce životního prostředí.