Tentokrát s tématem Španělsko. „Oživený zámek je každoroční událost, při níž u nás ožívá historie. Letošní téma je Španělsko, jelikož na zámku v roce 1932 byl hostem španělský král Alfonso XIII.,“ popisuje kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš.

Nádvoří zámku je plné, jako kdyby přijel skutečný španělský král. Děti ani nemrkají a napětím si okusují nehty, jejich rodiče hltají chmelový nápoj, načež blaženě mlaskají, utíraje si pivní knír. „Roky,“ hořekuje před králem muslimský posel. „Roky u nás provádíte speciální vojenskou operaci. Vyhráli jste. Tady máte klíč od Granady,“ utrousí smutně, načež králi podá klíč od města na saténovém polštáři.

Sestřičky se oblékly do slušivých retro stejnokrojů.
V třebíčské nemocnici slavili 120 let, zasadili i strom. Podívejte se

Oživený zámek návštěvníky nejen baví, ale i vzdělává a testuje jejich znalosti a schopnost kritického myšlení. Některé údaje, které překládá totiž nejsou pravdivé. Je pak na každém, aby oddělil skutečnost od smyšlenky. „Mamí, proč mávaj na ty býky?“ míří prstem plavovlasé děvče na toreadory. „To je korida, ve Španělsku jsou totiž na hlavu,“ pohladí dceru po kukuřičných vlasech modrooká matka s hrdě vypnutou hrudí a drdolem.

Zdroj: Deník/Pavel Podešva

Po reconquistě a navrácení Granady do rukou Ferdinanda kola historie zrychlují. Vteřina. Filip II. Dvě vteřiny osvícení, porážka u Trafalgaru. Tři vteřiny občanská válka. Střih. Diktatura Franciska Franca.

Celá historie pyrenejského poloostrova se sbíhá na nádvoří zámku Náměští nad Oslavou. Historie tančí, dupe, skáče, umírá, křičí. kostým za kostýmem, událost za udlostí, dějiny za dějinami. A lidé se královsky baví.