Zatímco v Břevnické nádrži na Havlíčkobrodsku a v přehradní nádrži Trnávka na Pelhřimovsku se jedná o zhoršení jakosti vody z jedničky na dvojku, ve zbývajících třech lokalitách už je situace horší.

Zákaz koupání dál platí na rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Ve vodě jsou tam pořád sinice, průhlednost klesla dokonce na pouhých patnáct centimetrů. Voda v Kachličce neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko.

O dva stupně na pětibodové škále se za uplynulé dva týdny zhoršila kvalita vody v Domanínském rybníku na Žďársku. Voda v této lokalitě tak už není vhodná ke koupání. „V Domanínském rybníku se voda citelně zhoršila. Byl tam zjištěn vysoký obsah sinic a zvýšené množství chlorofylu-a. Koupání v tomto rybníku v současnosti představuje zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží při vodní rekreaci, a to zejména u vnímavých jedinců,“ uvedl k charakteristice vody v Domanínském rybníku vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na žďárském pracovišti Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Josef Roháček.

Zámek Těchobuz.
Zámek je sice levnější, obec ho chce ale zcela zdarma

Zhoršenou kvalitu vody, kterou označují hygienici oranžovým smajlíkem nebo známkou trojkou, mají po rozboru vzorků vody odebíraných v pondělí 8. července rybník Ředkovec na Havlíčkobrodsku a Medlov na Žďársku. Také v těchto lokalitách se už objevily sinice.

Poprvé v letošní sezoně zveřejnili hygienici informace o stavu dvou biotopů s přírodním čištění vody. Malvíny Třešť na Jihlavsku i Šiklův Mlýn na Žďársku podle očekávání nabízejí koupání bez jakýchkoliv zdravotních rizik. To samé platí i pro další osm lokalit na celé Vysočině. Na třech místech je mírně zhoršená kvalita vody.

Přestože přelom června a července provázely tropické teploty, voda je až na jednu výjimku chladnější, než byla při měření 24. června. Tou výjimkou je Koupaliště Nové Město na Moravě, kde měla v pondělí 8. července voda 22,6 stupně Celsia. Nejteplejší vodu má nyní Trnávka na Pelhřimovsku ( 24,1 °C), nejchladnější Dalešická přehrada – Koněšínská pláž na Třebíčsku (19,8 °C).

Teplota vody ve sledovaných lokalitách

(při kontrole 8. července)

Vodní nádrž Trnávka (PE) – 24,1 °C (24,8 °C)

Stejskal (TR) – 23,3 °C (24,3 °C)

Lom Horní Cerekev (PE) – 23,0 °C (23,6 °C)

Koupaliště Nové Město na Moravě (ZR) – 22,6 °C (22,0 °C)

Břevnická nádrž (HB) – 22,5 °C (22,9 °C)

Vodní nádrž Sedlice (PE), – 22,2 °C (23,2 °C)

Malý Pařezitý (JI) – 21,7 °C (21,8 °C)

Koupací biotop Malvíny Třešť (JI) – 21,7 °C (24. 6. neměřeno)

Domaníský rybník (ZR) – 21,7 °C (23,2 °C) – VODA NENÍ VHODNÁ KE KOUPÁNÍ

Kachlička (HB) – 21,7 °C (23,1 °C) – ZÁKAZ KOUPÁNÍ

Šiklův Mlýn (ZR) – 21,6 °C (24. 6. neměřeno)

Ředkovec (HB) – 21,5 °C (22,7 °C) – ZHORŠENÁ JAKOST VODY

Sykovec (ZR) – 21,5 °C (22,3 °C)

Medlov (ZR) – 21,3°C (21,6 °C) – ZHORŠENÁ JAKOST VODY

Pilská nádrž (ZR) – 21,2 °C (23,5 °C)

Velké Dářko (ZR) – 20,6 °C (21,9 °C)

Dalešická přehrada – Koněšínská pláž (TR) – 19,8 °C (22,3 °C)

Poznámka: Teploty vody v závorce jsou z 24. června.

zdroj: KHS Kraje Vysočina