Zahrádkáři u jablek hodnotili vůni, konzistenci a šťavnatost dužiny i chuť. „Vzorek se musí rozlomit, potom k němu přičichnete a pak ochutnáváte. Hodnotí se také slupka, pokud je výrazná a překáží, není to dobře, má se rozplývat," popsal správný postup Ladislav Pecina, který na ochutnávky jezdí asi deset let. Naopak úplným ochutnávačským nováčkem je Hana Vachovcová. „Popravdě řečeno, co se čichu týče, vlastně všemu jsem dala střední hodnocení, lišila jsem se o stupeň nebo dva. Když jdu ale vybírat parfémy, dávají prodavači mezi vzorky přičichnout ke kávě. Třeba by to pomohlo i u jablek," usmívala se. Celkově se ochutnávalo hned 44 vzorků. „I když jsou jablka sladká, ke konci už je člověk překyselený, potřebovala bych tak o deset vzorků méně," přemítala Vachovcová. Ke kávě ani k parfému zahrádkáři nečichali, mezi jednotlivými druhy jablek ale mohli kvůli zneutralizování chuti jíst kousky rohlíků.

Ochutnávka jablek a brambor v Třebíči

Zahrádkáři se na degustaci sešli už pojedenadvacáté. „Přišlo více než padesát lidí, což je takový standard. Máme tu zástupce z celého okresu i ostatních okresů Vysočiny. Proto také degustaci děláme, aby se informace o kvalitních jablkách a bramborách šířily do okolí," řekl Miroslav Muška, místopředseda třebíčských zahrádkářů. Nejlepší jablko se vybíralo pouze z místních. „Nemá cenu mít chutné jablko, které na Třebíčsku nevypěstujeme. Vypěstovat dobré jablko je u nás mnohem těžší než třeba na Brněnsku. S nadsázkou říkám, že tam stačí zasadit proutek a druhý rok už máte jablko, tady o něj musíte těžce bojovat," podotkl Muška.

Ochutnávka jablek a brambor v Třebíči

Kromě jablek čekala na zahrádkáře zhruba třicítka brambor. „Rozdíl mezi degustací jablek a brambor je jako byste si dali pivo a potom víno," smál se Josef Zavřel z Tišnova, kde předsedá tamním zahrádkářům. „Ochutnávat brambory je ale o trochu snazší, je jich totiž méně," doplnil. U brambor se hodnotila konzistence, chuťové nedostatky, moučnatost a struktura, jednotlivé vzorky se zapíjely mlékem. „Slyšel jsem, že dřív se zapíjelo slivovicí, ale to my ještě nezkoušeli," konstatoval Muška.

Výsledky degustace budou uvedeny na stránkách www.zahradkari.cz.