Poražený těchto voleb Jiří Drahoš získal v Kraji Vysočina celkem 129 080 hlasů, což představuje 45,15 procent voličů. Volební účast byla na Vysočině zcela mimořádná. Dát hlas prezidentovi přišlo 71,51 procent voličů. To představuje o 4,5 procent více než v 1. kole. Volební účast na Vysočině byly nejvyšší v celé republice a dostala se skoro o pět procent nad celostátní číslo.

Zájem o volby tak byl zcela mimořádný. To potvrzovaly údaje z volebních místností už za pátek. Co je ovšem především důležité - oběma kandidátům se očividně podařilo své voliče zmobilizovat. Úspěšnější byl v tomto ohledu na Vysočině překvapivě Jiří Drahoš. V prvním kole ho volilo 67 161 a ve druhém získal přes 60 tisíc nových zastánců. To však na vítězství nestačilo.

Miloše Zemana volilo v Kraji Vysočina v prvním kole 115 551 hlasujících. Povedlo se mu tedy získat necelých 38 tisíc nových voličů. K vítězství mu tak pomohl především fundament voličské podpory v prvním kole.

Příznivci Miloše Zemana z Vysočiny sčítání hlasů z druhého kola prezidentských voleb sledovali v sobotu odpoledne v restauraci U Prezidenta v Novém Veselí. Právě tam má úřadující hlava státu chalupu.
OBRAZEM: Vítězství zapili v hospodě U Prezidenta šampaňským

V celostátním srovnání však není Vysočina žádnou baštou Miloše Zemana. Z deseti krajů, kde vyhrál, se mu na Vysočině podařilo získat až pátý nejlepší výsledek. Výrazněji zvítězil v Moravskoslezském kraji, na Ústecku, Karlovarsku i Olomoucku.

Nejvyšší podpora na Třebíčsku

Výsledky v okresech jsou velmi podobné těm z 1. kola. Ve všech pěti vysočinských okresech dostal více hlasů Miloš Zeman. Nejvýraznější bylo jeho vítězství na Třebíčsku s 58,56 procentní podporou. Druhé pak bylo Žďársko, kde mu dalo svou podporu na 57 voličů. O procento měně lidí ho podpořilo na Havlíčkobrodsku. Nejblíže k vítězství měl naopak Jiří Drahoš na Jihlavsku, kde Miloše Zemana volilo 52,95 procenta voličů. V samotném krajském městě pak staronová hlava státu dostala jen 51 procent hlasů.

Zajímavé je v tomto ohledu srovnání s volbami před pěti lety. Miloš Zeman tehdy porazil Karla Schwarzenberga drtivě s celými 64 procenty. Ale hlas mu tehdy 175 205 lidí. Tedy o osm tisíc více než letos. Výsledky těchto voleb jsou tedy těsnější než v roce 2013 a ukazují, že příklon k Miloši Zemanovi či naopak Jiřími Drahošovi mnohem více rozděluje společnost.

Online reportáž