Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) tuto značku spravuje.

„Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně sedmdesát procent, výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké, a tak i ekologické.” uvedla mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

O tom, kdo cenu převezme, rozhoduje hodnotitelská komise, ta se skládala ze zástupců ministerva zemědělství, potravinářské komory, krajského úřadu a dalších státních institucí. „Za každou z devíti ustálených kategorií byly vybrány výrobky výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu,” informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Koncert Jaroslava Hutky v Polné k 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.
Symbol revoluce Jaroslav Hutka vzpomněl i na okupaci

Nejvíce výrobků bylo dle Hyského již tradičně registrováno v kategorii Ostatní. Tento rok ji vyhrál kmínový olej z Petrávče, v letech předchozích například pstruh, čaj nebo med.

Označení nese i medovina

V kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů získala letos ocenění skořicová medovina z Včelařství Sláma sídlícího v Chlístově poblíž Havlíčkova Brodu.

„Do soutěže jsme se přihlásili poněkolikáté. Poprvé náš výrobek vyhrál hned v prvním ročníku soutěže roku 2010, poté jsme se přihlašovali každé dva až tři roky. Podruhé jsme byli oceněni až letos,” uvedl za rodinné včelařství Jiří Sláma mladší, který je za výrobu medoviny zodpovědný.

V Chlístově vyrábí pět typů medoviny. „Nejoblíbenější je jednoznačně přírodní medovina. Z těch ochucených mezi zákazníky vede mandlová. Máme také skořicovou nebo višňovou,” popsal Sláma. Slámovi vlastní 120 včelstev, to však pro produkci nestačí, a tak musí med nakupovat u dalších lokálních včelařů.

Za celých devět let soutěže přihlásili na Vysočině výrobci k posouzení více než pět stovek výrobků. Označení Regionální potravina mohlo, či dodnes může, nést osmašedesát z nich. Ve čtvrtek 23. srpna začíná v Českých Budějovicích výstava Země Živitelka, kde mají návštěvníci v jednom ze stánků SZIF možnost oceněné regionální produkty z celé republiky ochutnat.

Regionální potraviny mohou lidé na Vysočině ochutnat a zakoupit například na pelhřimovských dožínkách 1. září nebo na Dni zemědělců a potravinářů, který se bude konat 8. září v Jihlavě. Podrobnější informace jsou k nalezení na webu Regionální potraviny (www.regionalnipotravina.cz).

Libor Joukl a Jan Míka u soudu v Jihlavě.
Rozsudek v kauze sypače padne možná už ve čtvrtek