K prázdninám neodmyslitelně patří návštěva hradů a zámků. Na Vysočině si malí návštěvníci nemohou nechat ujít návštěvu zámku Světlá nad Sázavou s prohlídkovou trasou Dětské království, obřím modelem železnice nebo interaktivní expozicí o místních pověstech. Kdo si rád bystří smysly, může si zde vyzkoušet i speciální únikovou hru Exit games. „Hra je výjimečná v tom, že je umístěna v historické památce a je zaměřená zejména na děti,“ uvedla majitelka zámku Helena Degerme. Pobavit se zde mohou celé rodiny s dětmi nebo skupinky dětí od 10 do 18 let.

Největší do dřeva vypálený blesk, Mona Lisa ze zrnek rýže, čtyřmetrový plyšák nebo kytara ze sirek, i takové zajímavosti jsou k vidění v muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. S exponáty, které se mohou pochlubit přívlastky největší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší nebo nejrychlejší se tu návštěvník potká doslova na každém kroku.

Šifrovací hra Projdem Brodem má verzi i pro děti. Ilustrační foto.
Šifrovací hra po Brodě už má verzi i pro děti

Netradiční zážitek na Vysočině nabízí i zdejší technické památky. Děti mají možnost nahlédnout třeba pod povrch přečerpávací nádrže Dalešice. „Umožňujeme dvě formy exkurzí. Jedna návštěvníky zavede do prostoru elektrárny, infocentra, strojovny, podlaží generátoru nebo podlaží turbín. Druhá exkurze umožňuje vstup do prostoru elektrárny a také na balkon strojovny,“ uvedla Dana Janovská ze společnosti ČEZ.

Úchvatný výhled na Třebíč zase nabízí bývalý vodojem z první poloviny minulého století, který dnes na Strážné hoře funguje jako rozhledna. V nadzemní části je také malé vodárenské muzeum. Zručnost kovářů mohou děti pro změnu obdivovat v Hamrech nad Sázavou. V původně středověkém hamru se před několika lety otevřela expozice věnovaná hamernictví a dřevařství. V sobotu 4. srpna si tu děti navíc mohou zahrát na detektivy s napínavou hrou Detektivem na Šlakhamru.

Kdo by se chtěl raději dozvědět něco o přírodě a zvířecí říši, může se vydat do pavlovské stanice pro hendikepované živočichy. Ve stálé expozici tu návštěvníci narazí třeba na vydru, výra, lišku, srnky, puštíka, orla, kunu, luňáka, sovu, čápa a spoustu dalších u nás žijících druhů. „Novinkou je například výběh se srnkami, které jsou ochočené a někdy se nechají i pohladit,“ prozradil ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Na zámku v Náměšti opět lidé můžou zavítat do královského apartmánu. Uvidí toho víc než loni.
Prostory, kde hrabě ubytovával VIP hosty, jsou letos vylepšené

Za zvířecí říší se děti mohou vydat také do jihlavské ZOO. Zde je k vidění přes dvě stě druhů exotických zvířat a nechybí ani řada zajímavých expozic, jako je tropický pavilon, africká vesnice Matongo, pavilon šelem a další. V létě zde probíhají také komentovaná krmení.

Doslova pohádkové zážitky dětem nabízí rodinný zábavný park Fábula v Kamenici nad Lipou, letos v hlavní roli s Jožinem z Bažin. „Děti do pohádky v létě opět doveze parní vlak. Z Jindřichova Hradce vyjíždí každé úterý a čtvrtek,“ zmínila Lucie Kružíková. Na příchozí tady čeká třeba napínavá úniková hra Útěk ze žaláře, putování za pokladem s živými pohádkovými bytostmi, interaktivní výstava Igráček, království hlavolamů, zámecké bludiště, svět panenek, střelnice nebo pohádkové kino.

Do světa divokého západu rodiny vtáhne areál Šiklův mlýn ve Zvoli nad Pernštejnem. Rodiče si tu mohou zarybařit, vyřádit se na paintballu, zajezdit si v BVP nebo si užít relaxační masáž. Ratolesti se pak vydovádí při jízdě na koni, střelbě z luku, návštěvě zooparku nebo na skákacím hradu či trampolínách. Svezení zase nabídne vláček Union Pacifik. „Nedílnou součástí areálu jsou také westernová show, ukázka tanců, rýžování zlata nebo koupání v přírodním biotopu,“ doplnila Jana Tomanová ze Šiklandu.

Horskou vesnici, zvířecí farmu nebo ekopavilon mohou děti navštívit v ekologickém centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Tady si mohou vyzkoušet lidová řemesla, zjistit jak bydlelo panstvo nebo se seznámit se zvířátky na farmě. Doslova bloudící zážitky na děti čekají v rodinném zábavném parku Labyrint v Třebíči a nekonečná džungle chodeb, prolézaček, žebříků a všech možných atrakcí zase vábí malé dobrodruhy v rodinném parku Robinson v Jihlavě. Kdo má rád vědu, nemůže vynechat ani návštěvu ekotechnického centra Alternátor v Třebíči. Součástí zdejší expozice je historie energie nebo jedinečný exponát Věda na kouli s více než osmi stovkami programů. Nechybí tu ani čelo parního kotle, parní stroj, lopatka větrníku nebo lokomobil.

Via Ferraty ve Víru.
OBRAZEM: Vírské ferraty lákají malé i velké dobrodruhy

Robinson park Jihlava
Největší indoorový zábavní park v Kraji Vysočina.
Otevřeno: út - pá: 10:00 – 19:00, so - ne: 10:00 – 20:00.

Labyrint Třebíč
Rodinný zábavný park.
Otevřeno: út – pá: 14.00 – 19.00, so – ne: 10.00 – 19.00

Záchranná Stanice Pavlov
Stanice v obci Pavlov nedaleko Ledče nad Sázavou pečuje o poraněné živočichy a opuštěná mláďata z naší volné přírody.
Otevřeno: od května až září každý den od 8.00 do 16.00

Ekologické centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem
Zábavné a poznávací centrum pro celou rodinu.
Prázdninový provoz: po – ne: 9.30 – 18.00

Westernové městečko Šiklův mlýn, Zvole nad Pernštejnem
Prázdninový provoz: otevřeno nonstop, program každý den kromě pondělí.

Rodinný zábavný park Fábula v Kamenici nad Lipou
Zážitkový park.
Otevřeno: po – ne: 10.00 – 18.00

Zoo Jihlava
Otevřeno: po – ne: 9.00 – 17.00

Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov
Otevřeno: po – ne: 9.00 – 17.00

Alternátor Třebíč
Centrum vědy a techniky spojené se zábavou a tvůrčí činností.
Otevřeno: po: 8.30 – 15.30, út: 8.30 – 16.30, st: 8.30 -15.30,
čt - pá: 8.30 – 16.30, so: 10.00 – 17.30, ne: 10.00 -14.30

Zámek Světlá (prohlídky pro děti)
Prázdninový provoz: út – ne: 10.00 -17.00